George Popovici

Monitorizare rulota - umiditate / temperatura / locatie

40 postări în acest subiect de discuţie despre Monitorizare rulota - umiditate / temperatura / locatie

Monitorizare rulota - umiditate / temperatura / locatie

George Popovici

Salut,

 

Pentru ca tin rulota prin diverse locuri sau curti (bunici / prieteni), departe de unde locuiesc, m-am gandit cum as putea sa ii monitorizez cumva niste parametri, cum ar fi umiditatea, temperatura, locatia. Cautand un pic pe net, am ajuns la solutia de mai jos. Am incercat sa gasesc ceva cat mai ieftin si care sa imi ofere si satisfactia de a mesteri eu insumi cate ceva.

 

Pe scurt, am cumparat o placuta de dezvoltare Lolin32 la care am atasat un senzor de umiditate si temperatura DHT22 si un modul de receptie GPS Ublox Neo6M. Placuta culege umiditatea, temperatura si locatia si le trimite prin WiFi printr-un mic router TP-Link M7350, rezident in rulota, intr-o platforma de IoT (Internet of Things) ThinkSpeak. Placuta si router-ul au consum foarte mic. Planuiesc sa le las conectate la bateria rulotei.

 

Astfel, pot vedea de pe telefon sau de pe orice calculator cu acces la internet parametrii enumerati mai sus. Placuta poate trimite si e-mailuri la anumite evenimente, de exemplu, umiditatea > X%.

 

Ce as mai vrea sa fac acum este sa ii atasez si un microfon pentru a-mi trimite e-mail daca se declanseaza alarma.

 

M-am gandit ca poate fi de folos si pentru alti membri de aceea am decis sa postez aici.

 

Numai bine,

George

 

 

 

 

IMG_2560.jpg

Modificat de George Popovici
  • Like 7
  • Upvote 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Cosmin B

Fain!

Robofun are niste microfoane cu amplificator, mai pui o dioda si un condensator si gata detectia:

 

https://www.robofun.ro/sunet/microfon-mems-inmp401-admp401.html

https://www.robofun.ro/sunet/microfon-capacitiv-max9814-cu-reglarea-automata-a-nivelului-de-intrare.html

 

Sau si mai simplu si ieftin, un element piezo si vezi exemplele arduino knock.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Fejer Antal

Foarte interesant sí foarte util . Multumim frumos.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

Salut,  @George Popovici!

 

Poti sa faci doar cu monitorizare GPS? Si fiindca am gasit explicatii stufoase despre IoT, pe scurt, te rog sa-mi spui ce inseamna? Un contract/abonament sau acceseaza orice retea GSM/WiFi si trimite date "la liber"? Cat ar costa o jucarie astfel construita? Stiu ca sunt foarte scumpe sistemele de monitorizare GPS si presupun si un contract, de aceea te intreb.

 

Mi se pare foarte buna ideea monitorizarii alarmei si trimitere alerta.

 

Cat despre partea despre umiditate & temperatura, tot nu prea ai ce face, esti departe, pe de o parte, iar daca umiditatea este mare, nu ai cum sa te duci si sa o scazi. La fel si cu temperatura, nu stai sa te duci sa deschizi geamurile. Vorbesc si prin prisma experientei mele - si eu am de facut 28 Km in diagonala Bucurestiului, dar si deschis/inchis prelata la fiecare vizita... In schimb eu am pus un ceas cu termometru si higrometru care memoreaza valorile minime si maxime. Am avut si temperaturi de 47 *C! Dar si valori de 85 % umezeala. Asa, am macar o idee prin ce chinuri trece! :)

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
George Popovici

Salut @NRLaurentiu,

 

Iti raspund punctual la intrebari:

  • Poti sa faci doar cu monitorizare GPS?

Da, folosesti doar receptorul GPS.

 

  • Si fiindca am gasit explicatii stufoase despre IoT, pe scurt, te rog sa-mi spui ce inseamna?

Practic, lucruri conectate la internet si care pot comunica anumiti parametri. De exemplu, placuta de care vorbesc mai sus sau un bec :) pe care il poti aprinde / stinge de pe telefon, tu fiind la Constanta si el in Bucuresti. Este o denumire generica.

  • Un contract/abonament sau acceseaza orice retea GSM/WiFi si trimite date "la liber"?

In cazul meu, am nevoie de o cartela de internet (2Eur / luna la Digi) care sa asigure conectivitatea placutei la internet. Dupa ce ai acces la internet, datele trimise de placuta pot fi folosite prin platforme deja existente cum e ThingsSpeak (are si varianta gratis dar cu limitari de ex un update la 20 sec) sau prin aplictii facute de fiecare, dupa cum se pricepe. In momentul de fata eu primesc datele sub forma de coordonate latitudine / longitudine si pot crea o poza in care imi arata unde este placuta. Update-ul se face la 20 de secunde. Iti poti da seama insa daca s-a miscat placuta si poti face si o bucatica de cod care sa detecteze ca s-a miscat si sa trimita o alarama pe e-mail. Inca nu am facut asta.

  • Cat ar costa o jucarie astfel construita? 

Placuta costa ~ 70 RON si receptorul GPS ~ 65 RON. Microfonul - 5 lei. Mai trebuie sa ai si timp de petrecut, la capitolul asta nu stau foarte bine :(.

 

Referitor la umiditate / temperatura, de acord :), am vrut insa sa vad cum functioneaza si asta.

 

 

  • Like 1
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cosmin B

Daca vrei poti :) atat pentru reglarea chiar si auto-reglarea mediului interior, se pot folosi trape motorizate, ventilatoare, mici radiatoare etc. Astfel de solutii se aplica la solarii de exemplu.

 

Pentru monitorizare GPS only, sunt trackere de cumparat de la preturi mici la mari, cu sau fara servicii incluse de date, backend/frontend pentru afisarea informatiilor.

 

De exemplu pe Emag, fara sa investighez:

 

https://www.emag.ro/mini-locator-gps-cu-functie-de-interceptare-acumulator-de-capacitate-mare-ej-055/pd/DTTZGGBBM/?X-Search-Id=06199ca758350a4c75dd&X-Product-Id=54283075&X-Search-Page=1&X-Search-Position=6&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

 

Eu am in plan sa dezvolt o solutie de telemetrie pentru (auto)rulote, localizare, intrari/iesiri pentru diverse achizitii de date/actionari, alerte si triggere, acces Internet in rulota si multe altele. Scuze George de off-topic, voi face un topic separat cu asta.

  • Like 3

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

@George Popovici, multumesc frumos pentru raspuns! Aveam o idee generala, dar credeam ca e ceva care foloseste o retea aiurea, nu dedicata. Daca reusesti sa faci si liniile de cod, eu voi fi amator de o astfel de jucarie. Presupun ca cea recomandata de Cosmin are un schepsis de pare atat de ieftin si nu va face nici macar ce ai mesterit tu!

 

@Cosmin B, multumesc de pont, pare atragatoare jucaria. Cand am timp, aprofundez. Referitor la controlul la distanta, in cazul meu, nu pot face sistem de deschidere trape, rulota sta sub prelata! :) Cand voi construi garajul/atelierul, voi face o automatizare pentru ventilare vara si incalzire peste punctul de inghet, iarna.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Catalin Visan

Cred că mai simplu ar fi cu un telefon sh gen Samsung Note 3 (350 lei) care este dotat cu mai mulți senzori (accelerometer, gyro, proximity, compass, barometer, temperature, humidity, gesture), și o aplicație de genul Airdroid care are in plus posibilitatea de a accesa ambele camere. Poate greșesc, dar de aceea vă am pe voi.

11.jpg

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
George Popovici

Salut @Catalin Visan,  mi se pare o soluție buna și simpla cea cu telefonul.

 

Soluția cu o plăcută de dezvoltare, personal, cred ca oferă o flexibilitate mai mare dar e mai complicat de implementat.

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
George Popovici

Un update :)

 

Am adaugat si acel microfon, imi trimite mail cand detecteaza zgomot in rulota. Am folosit partea digitala a microfonului si dupa cateva zile de testat am vazut ca e destul de greu sa gasesc un prag de detectie reprezentativ - ba detecteaza prea usor zgomot (de ex si o vibratie datorita vantului) ba nu detecteaza deloc, reglajul se face cu un potentiometru. Voi investiga si iesirea analogica, ar trebui sa am un control mai fin aici. La rulota mea avand alarma conectata la senzor de miscare / senzor de trepidatii cred ca cel mai simplu ar fi sa citesc tensiunea de la sirena - cand suna sirena, sa imi dea e-mail. Ma mai joc, cand am timp :).

 

As mai vrea ca placuta sa citeasca tensiunea bateriei rulotei si sa o trimita in cloud / e-mail de alerta in caz ca e sub un anumit prag.

  • Like 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
George Popovici

Un alt update - am adaugat si citirea tensiunii bateriei.

Recapituland, setup-ul face urmatoarele:

- citeste umiditate / temperatura / coordonate GPS / tensiune baterie si le trimite in ThingSpeak

- trimite mail de alerta pentru umiditate si tensiune - pot configura de pe telefon de acasa care sunt pragurile de alerta

- trimite mail de alerta cand detecteaza zgomot in rulota

 

Am adaugat si niste poze. Bateria e la incarcat :).

File_001 (1).png

File_001 (2).png

File_001.png

  • Like 2
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Aurel Vizireanu

Salut! 

Cred ca asta e cea mai buna solutie.

IMG_20201015_164532.jpg

IMG_20201019_170524.jpg

IMG_20201023_155028.jpg

IMG_20201023_155420.jpg

IMG_20201108_140627.jpg

IMG_20201108_140717.jpg

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

@Aurel Vizireanu: faina lucrarea, felicitari!

 

Amprenta la sol este de 6 x 4 m? Cat a fost costul total al materialelor? Ce lemn ai folosit? 100x100 mm? Pentru acoperis ai folosit panou sandvis dedicat sau tot cel folosit pentru inchiderea perimetrala? Usa este de tip rulou din AL cu izolatie termica? La ce dimensiune ai facut-o? 3 x 3m? Si o ultima intrebare: de la ce firma ai cumparat-o si ce pret a avut?

 

@George Popovici: imi prezint scuze pentru off-topic, dar am preferat sa scriu aici si nu in mesageria personala, pentru ca sunt sigur ca informatia este utila si celorlalti.

  • Like 3

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel K

Am facut si eu anul acesta doua chestii asemanatoare dar mai cu pretentii (si la pret). Daca turnai si o placa jos era si mai fain. Si sa fi prelungit putin acoperisul in afara, cu atat mai mult ca n-ai placa. Dar si asa e foarte bine, principala problema e de sus. Sunt voci prin folclor ca garajele etanse cam tin umezeala. Cu ani in urama am avut si eu garaj cativa ani si nu mi s-a parut, nici nu stiam atunci de asta ca sa urmaresc. Dar nici nu era foarte etans. Ai putea sa pui un senzor de umezeala ceva, macar la inceput.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cosmin B

Inca o intrebare: acest tip de constructie necesita autorizatie de construire si/sau alte avize?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel K

Te incadrezi simplu la:

 

- lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, reparare sau schimbare de destinație a construcțiilor de orice fel și a instalațiilor aferente acestora.

 

Este vorba si de dreptul de proprietate asupra a ceva. Care ceva. Doar pe vazute nu merge. Chit ca e pe terenul tau. Trebuie niste acte legale. 

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu
în urmă cu 12 ore, Cosmin B a scris:

Inca o intrebare: acest tip de constructie necesita autorizatie de construire si/sau alte avize?

 

In mod sigur este reglementata situatia constructiilor de acest fel in Legea nr. 50/1991. Dar, cum in Romania legea se interpreteaza, un expert tehnic judiciar (daca exista printre noi) ne poate lamuri cum putem face constructia legal cu cat mai putina birocratie.

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Costin Lipan

@Aurel Vizireanu Frumoasa casuta, dar nu e cam intuneric inauntru? Cred ca ar fi fost binevenite o fereastra si un sistem de ventilatie.

  • Like 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ciprian Mirescu

Salutare  @NRLaurentiu, sunt inginer constructor si ma lovesc toata ziua de aceste probleme!

Legea 50/1991 a fost ultima data actualizata in 11.01.2020 si o atasez aici.  https://www.isc.gov.ro/files/2020/Legislatie/Lege 50 1991(r2).pdf

In principiu tot ce are fundatie trebuie autorizat.

Documentatia de autorizare trebuie sa contina in prima faza certificatul de urbanism (care este primul act informativ si se explica conditiile de amplasare a garajului/anexa in functie de PUZ-ul din zona respectiva- nu poti amplasa chiar unde vrei tu constructia)+ avize tehnice+ proiecte de arhitectura si rezistenta+...

Nu este nici stufoasa dar nici simpla documentatia, cu tot cu taxe care le platesti si la Inspectoratul de Stat In Constructii dupa obtinerea AC-ului se mai aduna ceva bani. A si sa nu uit ca dupa ce o construesti trebuie si intabulata in cartea funciara constructia, alti bani alta distractie! Ajungi lejer la noi in zona la 1000 euro!

Evident ca poti face si fara autorizatie dar esti pasibil de amenda oricand si apoi trebuie sa faci documentatia de intrare in legalitate sau aducere teren la starea initiala. Cel mai nasol este daca ai vecini "intelegatori" care iti pot face oricand o reclamatie !

Ramane la latitudinea fiecaruia daca face sau nu AC! totusi o husa este mult mult mai ieftina.

 

  • Like 3

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

@Ciprian Mirescu, multumesc frumos pentru feedback! Nu stiam ca iar a fost modificata legea. Poate pun o intrebare stupida: cuzinetii de fundare se incadreaza tot la capitolul "tot ce are fundatie"? :) Nu va avea fundatie continua sub pereti, ci doar acesti cuzineti.

 

în urmă cu 4 ore, Ciprian Mirescu a scris:

[...] totusi o husa este mult mult mai ieftina.

Are rulota asa ceva, este deja a 3-a iarna cu ea, insa da semne de oboseala, iar procesul de punere-scoatere a ei (desi rulota este mica) este greoi pentru a putea iesi cu rulota si la sfarsit de saptamana, nu numai in concediu. Este greoi pentru ca nu locuiesc acolo unde este parcata, altfel cred ca ar fi usor: joia o scot, iar vineri dupa ce iesim de la serviciu plecam. Duminica ne intoarcem si luni pun la loc prelata. De asemenea, vara nu pot lasa prelata pusa (se incinge foarte tare inauntru - ajunge uneori temperatura chiar si la 50*C) si mi se rupe sufletul s-o las in soare. Totodata sunt limitat in a face o investitie foarte mare in garaj, tocmai pentru ca nu locuiesc acolo. M-am uitat si la modelul celor gata facute, cu schelet metalic demontabil, dar sunt foarte scumpe si lasate non-stop sub cerul liber, prelata tot se strica in cativa ani.

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Radu Ionescu
în urmă cu 2 ore, NRLaurentiu a scris:

@Ciprian Mirescu, ...Nu stiam ca iar a fost modificata legea. Poate pun o intrebare stupida: cuzinetii de fundare se incadreaza tot la capitolul "tot ce are fundatie"? :) Nu va avea fundatie continua sub pereti, ci doar acesti cuzineti.

 

A fost din 1991 tot asa, nu s-a schimbat nimic in privinta obiectului autorizarii.

Ca e fundadie continua sau izolata (ceea de numiti cuzinet de fundare), ... tot fundatie se numeste. Sunt doar sisteme diferite de fuindare.

Mai exista si constructiile provizorii care nu musai au o fundatie (stau pe o placa din b.a. de pilda). Din pacate si acelea sunt supuse autorizarii.

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ciprian Mirescu

@NRLaurentiu cu mare drag!  si scuze pentru directia de off-topic...

Cuzinetul este tot parte a sistemului de fundatie (trebuie sapatura, armatura si turnare beton).

Fara sa jignesc pe nimeni cred ca prin satele (si unde locuiesc eu tot sat se numeste) care nu au fost afectate de dezvoltarea unor zone rezidentiale, respectiv unde exista curti cu teren mult, si in multe cazuri nici casele nu au extras de carte funciara nu merita sa te apuci de obtinere autorizatie de construire. 

Constructia efectiva nu e tare complicata , daca faci niste fundatii izolate pe care ancorezi stalpi de lemn, cu niste grinzi de lemn de contur si eventuale rigidizari in planul peretelui , imbracata toata structura in ceva panouri sanwdich este perfect. 

Sincer desi e prima iarna pentru mine ca detinator de rulota si mie mi se rupe sufletul pentru ca nu am unde sa "cazez" rulotica (ar fi ideal daca as gasi un loc intr-o hala si contra cost) dar imi asum eventualele probleme care o sa apara. Momentant am o husa destul de uzata care este primita initial cu imprumut si dupa ce am terminat reparatiile din primavara nu am putut sa o mai inapoiez ca am si rupt-o putin. Am reparat-o cat am putut si am zis ca decat sa las rulota fara nici o protectie este buna totusi peste iarna.

Montajul husei il fac acum dupa "antrenament" destul de usor. A fost mai nasol cand a trebuit intr-o conjunctura de ploaie si vant iar rulota nu era inca reparata sa pun singur husa :(.

Salutari si un weekend calduros tuturor! :default_sun33:

 

 

 

 

  • Like 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
George Popovici

Pentru a ma alinia și eu topicului :) 

Urmează și închiderea laterala.

A2B90E9B-AA6D-4530-A1BB-ECAF705F27C3.jpeg

  • Like 7

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu
în urmă cu 4 ore, George Popovici a scris:

Pentru a ma alinia și eu topicului :) 

Urmează și închiderea laterala.

A2B90E9B-AA6D-4530-A1BB-ECAF705F27C3.jpeg

Oau! :) Faina si zdravana constructie! Invidiez si acea placa din beton! :default_big_grin:

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.