Stircu

Istambul cateva zile la inceputul anului 2025

8 postări în acest subiect de discuţie despre Istambul cateva zile la inceputul anului 2025

Istambul cateva zile la inceputul anului 2025

Stircu

Formulez aceste cateva randuri pe acest forum datorita  faptului ca am de gand sa plec la inceputul anului , chiar pe 1 ianuarie la Istambul cu sotia si cu 3 copii mici.

Vreau sa intreb :

1.daca isi doreste cineva sa faca treaba asta tinand cont ca  pt copii va fi spectaculos sa viziteze https://www.istanbulakvaryum.com/

2.defapt pct 2 e mai important decat pct 1 cine a mai fost si ce e bine de stiut atunci cand calatoresti in Turcia ( defapt pana la Istambul si putin prin oras)

Distribuie această postare

Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Negut Cosmin

Salutare, in septembrie-octombrie anul asta am fost cu rulota in Turcia si am stat aproape o luna. Turcia e o tara ieftina si in acelasi timp scumpa, o sa detaliez mai jos de ce. Nu ne-ai spus daca mergi cu rulota/autorulota, pentru sfaturi cat mai pertinente.

O sa incerc sa iti dau cateva sfaturi care sper sa iti fie de folos.
in primul rand ti-as recomanda sa iti faci o asigurare internationala de calatorie, inclusiv asistenta rutiera. Nu costa o avere si te poate scuti de multe batai de cap. Sa verifici RCA-ul sa acopere si Turcia. Trebuie sa ai in vedere ca masina sa fie condusa de proprietarul din acte al masinii, altfel iti trebuie procura.
Sa ai in vedere sa iti programezi traseul astfel incat sa ajungi in vama turca inainte de 7:00am sau dupa 8:00am altfel prinzi schimbul de tura si dureaza mai mult pana treci. Dupa ce ai trecut in Turcia trebuie sa cauti un oficiu postal (PTT) si sa iti faci HGS, pe care o sa incarci o anumita suma pentru plata automata trece poduri, autostrazi etc. De fapt asta nu e o urgenta, poti s-o faci in decursul a 15 zile de cand ai intrat in Turcia.
Istanbnulul este un oras foarte aglomerat si nu recomand deplasarea cu masina proprie. Cel mai bine este sa folosesti transportul in comun care este ieftin si bine pus la punct. Poti sa cumperi de la orice statie de metrou "Istanbulkart" pe care pui ce suma doresti si il folosesti ori de cate ori calatoresti.
Ar fi bine ca pentru plati sa ai Revolut, te ajuta la conversie. Pentru cash iti recomand sa ai euro pe care sa ii schimbi in lire turcesti la casele de schimb.
Combustibilul este mai ieftin ca in Romania, eu am alimentat cel mai des de la Shell.
Mancarea este, de asemenea, mai ieftina decat in Romania. Gasesti mancare buna si ieftina la "Locantasi" un fel de impinge tava, le gasesti pe google maps. Ar fi bine sa eviti restaurantele de langa obiectivele turistice, sunt mai scumpe.
Intrarile la obiectivele turistice mi s-au parut exagerat de scumpe.

Concediu placut! Daca mai ai intrebari, iti raspund cu placere.

• Like 3

Link către postare
Stircu

MULTUMESC, mesajul a fost foarte cuprinzator!

Ma gandeam ca pot plati cu cardul si sa scot lire turcesti de la bancomat. Nu vorbesc de sume mari 

Daca doresc sa stau 2, 3 maxim 4 zile acea taxa pt drum, pod etc..... poate fi platita la iesirea din Turcia?

Unde campam in Istambul si aproape de "centru" si ieftin si frumos.....

E un stres faptul ca nu avem 112?

Link către postare
Stircu

Voi merge cu  o autorulota ce are o lungime de 5, 5 metrii si 3, 2 metrii inaltime!

Link către postare
Negut Cosmin
în urmă cu 1 oră, Stircu a scris:

MULTUMESC, mesajul a fost foarte cuprinzator!

Ma gandeam ca pot plati cu cardul si sa scot lire turcesti de la bancomat. Nu vorbesc de sume mari 

Daca doresc sa stau 2, 3 maxim 4 zile acea taxa pt drum, pod etc..... poate fi platita la iesirea din Turcia?

Unde campam in Istambul si aproape de "centru" si ieftin si frumos.....

E un stres faptul ca nu avem 112?

Da, poti sa platesti cu cardul, eu am platit atat cu card ING cat si cu Revolut. De altfel, majoritatea platilor le-am facut cu cardul. Poti sa scoti lire de la bancomat, eu n-am scos ce-i drept, dar am inteles ca de la Ziraat Bank ar fi cel mai avantajos. Cu privire la taxele de drum, parerile sunt impartite, unii spun ca le poti plati la iesire, altii sustin ca sistemul nu se actualizeaza asa de repede si ca poti ramane cu ele neplatite. In cazul in care raman neplatite, probleme pot sa apara doar daca te intorci in Turcia cu aceeasi masina. Altii spun ca la vama se platesc doar amenzile. Eu am avut HGS incarcat cu vreo 280 de lire si dupa toate taxarile, la iesire am ramas cu 20 de lire. La vama insa am platit o amenda de 100 de lire, de asta tind sa cred ca nu se pot achita taxele de drum acolo. Oricum aia de la vama parca sunt batuti in cap, nu sunt capabili sa ofere nicio informatie clara. Sa ai grija cum iti aranjezi bagajele si lucrurile in masina pentru ca la vama este posibil sa te puna sa scoti tot din masina/rulota si sa duci masina intr-o hala pentru scanare cu raze X. Nu fac asta cu toata lumea, aleg aleatoriu pe cate cineva.
Cu engleza nu se omoara, ar fi bine sa iti descarci o aplicatie pentru traduceri vocale.
Din cate stiu 112 este numar de urgenta si in Turcia.
Iti las un link unde se poate campa cel mai bine cu rulota, din punctul meu de vedere, in Istanbul. Oricum, foarte multe optiuni nu ai. Este de fapt o parcare asfaltata langa un teren sitetic de fotbal,  dar ai acces la elecrtricitate, dusuri, toalete:
https://www.google.com/maps/place/Yenikapi+Caravan+RV+Park/@41.0045044, 28.9557987, 18z/data=!4m6!3m5!1s0x14cab974906e8585:0xb7444580595b2902!8m2!3d41.0045387!4d28.9559423!16s%2Fg%2F11sx6zhs9h?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MTIxMS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

• Like 1

Link către postare
Stircu

cred ca va fi o experienta sa scot tot ce am in rulota pt ca am lucruri si de asta vara. Este casa nr 2 :)...

Este o regula privind alimenele ambalate / preparate/ nepreparate....?

Link către postare
Stircu

Am citit si teoria. Multumesc!

Link către postare

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

• Activi pe această pagină   0 membri

Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.