Cristian Popa

Panou solar | Sfaturi Montare - Legaturi - Prindere

533 postări în acest subiect de discuţie despre Panou solar | Sfaturi Montare - Legaturi - Prindere

Panou solar | Sfaturi Montare - Legaturi - Prindere

Cristian Popa

  Cu bucurie va salut,

  Dupa multe, foarte multe cautari, dupa foarte multe opinii pro sau contra, am decis sa pun pe rulota panou fotovoltaic. Investitia nu se va amortiza intr-un viitor foarte apropiat (comparativ cu costul motorinei pentru generator), dar din comoditatea de a nu mai lua un generator cu mine, am recurs la aceasta varianta. Intentionez ca in curand, panoul sa-l folosesc si acasa (ca sa nu stea degeaba  biggrin). Pana acum mi-am procurat doar panoul de 250W si accesoriile de montaj, controller-ul MPPT de 30A, cablu pentru panou, conectori MC4, leduri pentru iluminat interior, intrerupatoare. Din motive financiaro-contabile (la mine nu s-a rectificat bugetul  ])] ), inca nu am cumparat invertorul si acumulatorul.

  Am deschis acest subiect, astefel incat, cei ce vor sa-si satisfaca acest moft cu panoul fotovoltaic sa stie la ce costuri sa se astepte. Costurile totale (incluzand acumulatorul pe gel de 120A si un invertor 1000W care nu le-am cumparat) sunt de aproape 2600lei (cam un sfert din pretul rulotei mele  wow), iar greutatea rulotei creste cu oprximativ 60 kG.

  Pentru pompele de apa, lumina interioara/exterioara, si un radio care sa faca un pic de galagie, oare merita acest efort finaciar si cresterea greutatii rulotei cu 10% (in cazul meu rulota goala are 574 kg)? Fiecare decide.

                                                    Pret (lei)  Greutate (kg)

Panou fotovoltaic 250W - 1 buc         625  19.6

Controller MPPT 30A - 1 buc                 230         0.6

Acumulator solar pe gel 120A - buc  900         31.4

invertor 1000W - 1 buc                         650        3.2

Cablu pentru panou solar - 20 m           97  1.65

Conectori MC4 - 2 set                           14         0.08

Feronerie (bracheti panou, suruburi…)   26         1.2

Banda led 12v - 2.5 m                           18         0.09

Itrerupator pentru leduri - 2 buc           10         0.11

Silicon etansare                                   15         0.15

        Total                                      2585         58.08

  Pe langa cele de mai sus, mai trebuie tot felul de maruntisuri (fasete, bada izolatoare sau tub termo, suruburi, surubele...), care le mai are fiecare prin cutia cu boscarte. Nu am pus la socoteala sigurantele pe care le aveam.

  Exista si variante cu un cost mai scazut, iar pentru cei care au baterie la rulota, costurile se reduc si mai mult

                                                              Pret (lei) Greutate (kg)

Panou fotovoltaic 100W - 1 buc                   425   8.1

Controller MPPT 10A - 1 buc                           125   0.6

Acumulator solar pe gel 60A - buc                   600   19.8

invertor 300W - 1 buc                                     250   1.5

Cablu pentru panou solar - 20 m                     97   1.65

Conectori MC4 - 2 set                                     14   0.08

Feronerie (suport panou, suruburi…)             26   1.2

Banda led 12v - 2.5 m                                     18   0.09

Itrerupator pentru leduri - 2 buc                     10   0.11

Silicon etansare                                             15   0.15

Total                                                1580 33.28

  Daca voi avea timp in weeckend (cu toate ca nu cred  nyo), si daca vremea va tine cu mine, voi incepe montarea, trasul si ascunsul caburilor, montarea ledurilor, astfel incat in momentul cand vor fi bani de baterie, sa fie totul pregatit. (pentru moment voi folosi pentru probe o baterie de masina). o sa incerc sa fac si ceva poze la montaj.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Eugen David

:*  Foarte corecte si la obiect argumentele lui Adrian, dar pana la urma totul tine de " boala " fiecaruia , si de ce are in dotare la rulota si doreste sa le foloseasca .

      Acum si " socoata " lui Cristi reflecta adevarul dar nu exact. Bunaoara pentru traversare plafon rulota este necesar o piesa de traversare, sikaflex care este ceva mai scump, 52 de lei la Exis, daca vrei a-l fixa pe rulota , inca 130 de lei suporturile coltare de fixare, daca nu-l pui pe rulota este alta treaba, si inca multe altele , dar cum se spune "socotind din cate paturi este facuta o placinta n-o mai mananci ".

      Daca stai sa calculezi in cat timp se amortizeaza nu mai cumperi ! Ce sa mai spunem ca in anumite locatii pretul de campare cu rulota depaseste pretul pensiunilor, de ce nu mergem la pensiune si preferam rulota ? Dar asta este alta "poveste !"

      Fara sa folosesti frigider si boiler la 12v cu un acumulator de 100 w n-o sa-ti amintesti niciodata de generator.

      Eu unul am nu unul ci 2 panouri de 100 de w( unul pe rulota si unul mobil in limita a 20 de m de cablu pentru a fi "pus in soare ", acumulator de 105 Ah, dar am si un generator de 850 w, si incarcare de la masina si nu in ultimul rand posibilitatea de racordare unde este cazul la 220 v.

    Cert ca nu am mai luat dupa mine generatorul de cand am definitivat "modificarile " la instalatia electrica.

    Dar nu am boiler , baia mea fiind " cheala " doar ghiuveta si wc.

    Desii am 2 inveroare unul cu sinusoida modificata de 600 w si unul cu unda pura de 300w, nu le folosesc, fiindca totul functioneaza la 12v (tv, receptor satelit, benzi lumini led si becuri led, pompe apa, incarcatoare tel, un alimentator pentru laptop de la 12v la 19v, pompa dus mobil exterior, radiocass, vent la Truma, alte 2 ventilatoare la 12v, si nu in ultimul rand frigiderul ( dar asta la 12v putere 100w consuma 8A).

    Frigiderul il folosesc la 12v, in mers , binenteles cu el pornit pe 220 v inainte de plecare cu o zi sau depinde, si racit, in mers incarcand bateria rulotei de la masina, fiind si ziua incarcand si de la panoul de pe rulota.

  Cert ca ziua in off camping cu soare la ambele panouri , funcioneaza frigiderul la 12v fara probleme si inca ceva din consumatori , casetofon , 2... 3 ore laptop, si nu scade sub 12v bateria.

  Ziua , noaptea frigiderul pe gaz .

  Locuiind la casa, tin rulota sub un acoperis construit special , doar unul din panouri este in soare, noaptea las incontinuu un banda  led de 7w aprins in exteriorul rulotei iar ziua merge cass-ul si am facut un" artificiu "si am legat o autofiletanta la bateria rulotei (s-a terminat acumulatorul ei ) si o folosesc destul de mult (chiar si pentru gaurit) dar tot nu scade sub 12v, si daca nu e soare (motorasul autofiletantei este la 14, 5 v, si la bateria de 12v consuma mai mult, normal ca merge mai slab).

  Scuze , va "impartasesc " toate astea din experientele mele pentru edificarea celor in necunostiinta de cauza , privind capacitatea de producere a energiei el si de consum la rulota!     

    :-)

  • Like 2
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ionut C.

Energia solara este gratis deocamdata...  ptg

Eu cred ca e pacat sa cumperi ceva, atunci cand poti din natura, fara sa afectezi mediun in vreun fel.

Deocamdata bateriile acumulatoare sunt inca scumpe si cu o durata de viata limitata, panourile solare au si ele o durata de viata limitata, dar sa vedem si partea plina a paharului: preturile lor sunt in scadere.

Sa nu uitam ca un motor termic, in afara de poluare, are mai multe inconveniente decat un sistem solar:

Intretinere

- ulei amestec la fiecare alimentare in cazul motoarelor in doi timpi sau schimb de ulei si filtre, in cazul celor in patru timpi.

- uzura motorului termic, mai ales la cele in doi timpi, cere periodic schimbare segmenti. (un generator chinezesc de 3-400 lei din piata nu va ajunge niciodata la 200 ore)

Transport

- un generator electric cu motor termic are in jur 10 kg, la care se adauga si benzina.

- oricat de calitativ ar fi lucrat, tot va emana vapori de benzina, cel putin din toba.

- gabarit destul de mare

Acum, trebuie sa admitem avantajul suprem al generatorului in fata sistemului solar: in lipsa razelor solare, singurul care poate genera energie este motorul termic. Toturi, ma indoiesc ca cineva sta in mijlocul naturii, cateva zile consecutive in ploaie, cu toti consumatorii porniti.

Eu consider generatorul o solutie de rezerva, nicidecum una de baza.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ionut C.

Cat despre preturi, ca in orice domeniu sunt multe variabile.

Panourile au ajuns la cca 1 EUR / W. Regulatoarele cele mai ieftine sunt MPPT, pornesc de la 20EUR, calitate decenta.

Se pot fixa pe acoperis cu coltarele de plastic de 130 LEi sau cu coltare de tabla zincata de 10 LEI. Sau se pot face console din platband cornier de aluminiu, dupa imaginatia si indemanarea fiecaruia.

Pentru rulotism se pot folosi baterii de masina, chiar folosite. Trebuie avuta insa in vedere optimizarea consumatorilor.

In primul rand renuntarea la consumatori alimentati la 220V. Un invertor are consum propriu considerabil la care se adauga pierderile cu transformarea. In general, consumatorii alimentati la 220V folosesc de fapt transformatoare pentru ca functioneaza la tensiuni mai mici, oricum in curent continuu (telefoane, laptop, tablete, echipamentele TV, audio, etc).

Laptop-urile se alimenteaza la 19V, de fapt acumulatorii au nevoie de 19V pt incarcare. Exista niste adaptoare de incarcare pentru paltop (19V) direct de la 12V, cu pierderi mai mici decat 12V -> invertor -> 220V -> alimentator -> 19V. ptg Dar exista tablete, pentru cei care ies la iarba verde si nu se pot lipsi de internet...

Atunci cand intentionati sa cumparati un invertor, ganditi-va de doua ori la ce vreti sa-l folositi.

 

Frigiderul cu absorbtie nu are ce cauta in circuitul electric, ramane pe gaz. consumul este enorm, nu are rost sa dimensionezi sistemul solar pentru un consum permanent de 100W. Acesta poate ramane pe gaz.

Ideal ar fi un frigider cu compresor, insa este foarte scump.

 

Iluminatul trecut pe leduri in totalitate. Nu supradimensionati corpurile de iluminat. Adica nu montati mai multe leduri decat va este necesar in zona respectiva. Obisnuiti-va sa le stingeti atunci cand nu aveti nevoie de lumina in zona respectiva.

 

Daca nu va puteti abtine, biggrin alegeti totusi un TV LED, cat mai mic, economic, alimentat la 12V.

Muzica se asculta la un volum cat mai mic :-), iar aici nu discutam de faptul ca i-am deranja pe cei din jur, dar cu cat creste volumul, creste si consumul de energie.

 

Daca ventilatorul de la soba Truma este pe 220V, se poate schimba cu unul la 12V, eventual chiar cu motor fara perii, care are un consum mai mic.

 

Eu cred ca pentru o utilizare decenta a rulotei, sistemul solar este suficient. Aici iau in calcul iluminatul cateva ore seara, folosirea pompei de apa ori de cate ori e nevoie, ceva muzica in surdina, chiar 2-3 ore TV pe seara.

Toate astea se pot alimenta dintr-o baterie de minim 70 Ah si un panou de 100W (merge si cu 50W, dar ma gandesc ca nu mergi doar la mare, mai vrei sa stai si la umbra...)

  • Like 1
  • Upvote 2
  • Downvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Silviu-M

De curand am cumparat un panou fotovoltaic de 180 w, celule monocristal, este un panou standard de 80 cm/150 cm, aroximativ 8-10 kg Rulota este un Abbey GT 212 din 1986.

Nu stiu daca acoperisul rulotei suporta greutatea chiar daca ii fac un "portbagaj" din structura metalica si nu cred ca ii va afecta aerodinamica la viteze de 80 km/h.

Sfaturi sugestii ?!?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian Popa

Salut Silviu,

Poate te vor ajuta urmatoarele link-uri

Mie mi s-au parut destul de bine facut, iti arata cum sa montezi panoul, cum sa tragi firele, cum sa izolezi.......

Sper sa-ti fie de folos.

Spor!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Silviu-M

Multumesc tuturor!

Acuma mai am de cumparat regulatoru de tensiune probabil luna care vine, vreau sa iau ceva mai bun calitativ. (  stiti si voi ...bugetul)

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian Popa

Desi am gasit multe variante de montare a panoului pe rulota, as vrea sa incerc altceva, deoarece rulota este mica, iar spatiul plan disponibil pe exteriorul plafonului este redus. (din cauza trapelor si a formei rulotei). Astfel, as vrea sa fixez panoul solar -3 ca in imaginea alaturata, prins cu doua-trei balamale -1 pe un cornier -2 montat pe peretele frontal al rulotei. Odata ajuns la locul de campare, panoul solar se ricica si se fixeaza la inclinatia dorita (cu doua telescoape sau doua propte), cand va fi folosit atat pentru curent cat si pentru a face umbra peste geam  :).

1 = balamale

2 = cornier

3 = panou solar, 1630x1000mmm, 18Kg

Nelamurirea mea este legata de rezistenta peretelui rulotei (care va sustine greutatea panoului) la genul acesta de solicitari, solicitari amplificate si socurile mecanice date de suprafata drumurilor (gropi, denivelari...).

In timpul deplasarii panoul as vrea sa-l acopar cu un policarbonat transparent, astfel incat sa fie protejat de criblura.

Astept argumentele voastre fie pro fie contra, sau alte modalitati de a monta panoul pe rulota.

Multumesc, cel care va veni cu ideea cea mai buna va fi recompensat cu un bax de bere  biggrin biggrin biggrin

post-500-14355620605483_thumb.jpg

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian Popa

Ajuns la locul de campare panoul va arata cam asa...

post-500-14355620609721_thumb.jpg

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ionut C.

Ideea mi se pare buna:

- ai umbra in stationare, fara sa pierzi foarte mult din lumina naturala.

- economisesti spatiu de pe plafon (desi nu stiu la ce altceva ar putea folosi plafonul)  ptg

Dezavantaje nu vad, poate doar riscul de a sari pietre, dar se poate remedia prin folosirea unei huse in timpul deplasarii.

Eu m-am gandit la cateva recomandari:

Mare atentie unde fixezi balamalele: trebuie sa te prinzi in structura de rezistenta, nu doar in tabla.

Toate materialele sa fie din aluminiu, pentru a usura sarcina pe rulota.

Structurile (elementele de prindere) sa fie cat mai rigide, sa nu permita vibratii (scurte si solide).

Nu cred ca e nevoie de cornier, rama panoului solar este din cornier de duraluminiu, suficient de rezistenta.

Fixarea in pozitia de mars trebuie sa fie ferma, sa nu permita jocuri, vibratii si sa reziste la curentii de aer ce vor intra intre panou si peretele rulotei.

Daca ai nevoie, te pot ajuta cu montajul (instructiuni de la distanta  biggrin )

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Claudiu

Eu m-as gandi la un sistem de montaj rapid astfel incat panoul sa nu stea in permanenta pe partea frontala a rulotei.  Poate sta inauntru si cand se ajunge la locatie se agata in ceva cleme, se sprijina cu proptelele si se cupleaza mufa electrica. 

In felul asta nu stam nici cu grija hotilor, nici cu grija pietrelor.

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Claudiu

A se vedea postul lui Catalin din topicul Parcare rulote in Bucuresti:

....Eu am avut un incident la blocul unde locuiesc un VECIN BUN mi-a aruncat o bucata de marmura pe rulota si cu asta v-am spus tot, iar prietenilor mei li s-au spart rulotele si scris pe ele in strada unde erau parcate .Asa am hotarat sa gasim un loc pazit.

Solutia cu prinderea fixa este foarte eleganta si utila in cazul in care rulota este parcata in siguranta, respectiv loc pazit, supravegheat.

Parerea mea.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian Popa

Din fericire rulota sta in curte  )(|

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Drinovan Ovidiu

Interesanta ideea!

Nu stiu cum vei prinde telescoapele sa se inchida-deschida asa mult, iar la un vant mai puternic sa nu fie problema, cand sta deschis.

  Avantaje:

Poti orienta rulota dupa soare astfel soarele sa cada perpendicular pe el, crescand eficenta, doar cand sta cu panoul lasat jos;

Tine un pic de umbra daca e soare, cand sta ridicat;

Se poate curata usor de praf;

Arata cool.

  Dezavantaje:

Va aparea o greutate in plus in fata rulotei;

Ziua cand e vreme inchisa v-a tine intuneric in rulota;

Rulota trebuie sa steie in soare cu parte din fata;

Atrage priviri, deci stai cu grija;

Poate sa cada accidental peste geam;

Mai multa munca si cheltuiala(telescoape, balamale)

Ca si prindere daca ar fi, eu l-as prinde cu suport sus pe mijlocul rulotei!

Off topic

Eu cat am nevoie sa ies pentru 3 nopti si 4-5 zile de statinare imi ajunge bateria din rulota(92A) incarcata acasa

s-au in timpul mersului, folosind luminile cu led si normale0.5-3A/h, televizorul cu led 2A/h, ventilatia 0, 5-1A/h daca folosesc caldura.

Daca se gata bateria din rulota trec pentru o seara pe ce de la masina(64A).

Nu sunt adeptul panourilor la cat am eu nevoie, dorind sa pastrez greutatea rulotei cat mai mica, folosind doar strictul necesar.

Probabil se jusifica toata munca daca stai cu rulota in soare vreo 2 saptamani in off camping, pentru ca altfel randamentul

panoului scade foarte mult la umbra sau daca afara e inorat.Nu stiu!Zic si eu ptg Incearca...

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian Popa

Si eu as vrea sa-l prind sus pe plafon, dar din pacate nu este loc, din cauza trapelor si a formei rulotei. Mai ramane varianta de a monta panoul pe suport cand ajung la locul de campare, variannta care nu imi place foarte tare. ])]

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cornelsavu

Eu dupa experientele de anul trecut am ales sa il pun sus pe rulota. Anul trecut la inceput l-am avut mobil. E adevaratca producea la maxim caci ma plimbam cu el dupa soare. Dar avea si multe neajunsuri:

1. Un bagaj in plus de pus bine in rulota sa nu se sparga

2. Trebuia sa ma scol cu noaptea in cap sa il scot afara ca sa produca din plin de la primele ore

3. Nu puteam sa plec de la rulota ca sa nu imi dispara panoul

Pana la urma l-am pus sus. E adevarat ca produce mai putin dar produce de la prima ora cand eu dorm.

Pt 2 kg in plus la rulota asta voi pune unul de 130w in loc de 100w ca sa mai compensez un pic din ceea ce pierd fatade cazul cand ar fi fost de 100 w si ma plimbam dupa soare.

Initial si eu am zis ca la rulota asta nu mai pun panou caci imi ajunge bateria un weekend. Dar e mai sigur cu el dupa mine ca sa nu stresez copii cu stinsul luminii.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Drinovan Ovidiu

Scuze Cristi, mi-a scapat amanuntul ca nu poti sa-l pui sus, dar poti sa-l vinzi sau sa-l folosesti pentru casa si sa cumperi alte doua panouri care sa le fixezi sus.

  Inca un avantasj la ce vrei tu sa faci, este ca daca vine o ploaie cu grindina mai mare , panoul stand la 45 de grade scapa, iar daca ar fi sus nu stiu  ptg

Daca structura geamului mai are o folie transparenta ce nu-l lasa sa cada, dupa ce s-a spart, e mai bine ca scapa electronica de apa, astfel sticla putandu-se inlocui.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian Popa

Pentru moment proiectul intra in standby. Azi noapte am fost pe la urgente cu coloana, acum fiind in repaus total pentru cateva zile. ])]

Cand "revin pe scena" , revin cu detalii si cu poze. Totul este pregatit de montaj.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian Popa

Ce bine ar fi, dar nu am voie sa conduc masina cateva zile. Trebuie sa stau la orizontala. O sa vedem mai incolo.

Mi-e asa ciuda, pentru ca vremea este numai buna pentru mestereala.. Asta este...

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Drinovan Ovidiu

Cum veni durerea?Stau sa ma intreb... O fi varsta? Nu mai suntem ca alta data biggrin

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian Popa

Am transformat topicul acesta, intr-unul medical  biggrin

:* pentru cine va vrea sa-si monteze panou, va gasi mai multe info medicale decat tehnice. :)

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Adiciordas

Iti doresc sa te faci bine cat mai repede si sa poti monta panoul fotovoltaic! biggrin  nay

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Drinovan Ovidiu

Lasa vecine panoul! Sa te faci matale bine ! Respecta tratamentul!

Pune ceva cald la spate si cauta ceva tare sa uiti de durere.Hopa Cica amorteste  )|(

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mugurel Vap

De curand am cumparat un panou solar de 100 w, un regulator solar pwm 20 A, totul cu 580 lei.

Invertor am unul mai demult 2000W si o baterie de masina 45 A. Nu le-am montat inca, dar consider ca imi va fi suficient pentru consumatorii pe care ii am, pompa apa, lumini pe neon de 7w, un tv 12v 3A, un receptor satelit 12v, dar asta o sa vad dupa ce le montez. Daca nu va face fata o sa mai achizitionez un panou de 100w si o baterie mai mare.

Deocamdata investitia este de 600 ron nu foarte mare zic eu fata de un generator tip chinezarie si avantajul este ca nu am zgomot, consum de benzina ulei filtre si alte piesaraie, ca doar e chinezarie +nervi cu el cand porneste, cand nu.

Am un vecin care desi l-a cumparat nou, sta mai tot timpul cu surubelnita pe langa el. Deci se poate face curent cu bani putini doar atat cat avem nevoie.

Cand am facut probe de reglaj antena satelit, bateria m-a tinut 4 ore pe invertor, fara panou solar, iar cand am legat tv si receptor la 12 v am stat 6:30 ore si inca nu se oprise tot fara incarcare de la panou solar, asa ca de ce sa investim mai mult decat ne este necesar?

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Conţinut similar

    • Damian Bogdan
      de Damian Bogdan
      Din pacate nu am apucat sa ma bucur de ea si imi doresc sa gasesc pe cineva care sa o faca...
       
      Hymer Nova, an 2005, inmatriculata în România, proprietar în acte.
      Echipare ptr offcamping!!
      Panou solar și baterie de 100A
      Cupla rapida de gaz ptr exterior
      Priza exterioara 220v
      Mufa tv externa, ptr cort.
      Mufa rapida externa ptr conectare la rețeau de apa sau bazin suplimentar + mufa si pompa apa externa si pompa apa exterior noua
      Bazin de apa curata la interior cu umplere din exterior BOILER apa calda pe GAZ si curent 220v Roata de rezerva noua, de tip C pe 14 și anvelope ca noi, jante de aliaj Cupla antibalans ca noua.
      Talpi pentru picioarele de calare, noi, nu am apucat sa le montez.
      Cuptor pe gaz si curent 220v
      Frigider mare cu congelator separat.
      Soba Truma cu Trumavent la 12v si încălzire Ultraheat la curent Aragaz și chiuveta.
      Iluminat 12v ambiental cu schimbarea culorilor Trapa mare funcțională, fără fisuri sau alte probleme Trapa în zona patului matrimonial Trapa în baie, cadita dus Geamurile sunt ca noi, plasele de insecte și parasolarele sunt prezente și funcționale.
      Mochete originale foarte curate, ca noi.
      Multiple spații de depozitare, usa de vizitare din exterior ptr spatiul de sub patul matrimonial.
      Vine echipata cu bidon de apa curata suplimentar ptr alimentare din exterior, bazin de ape uzate Rulota se prezintă într-o stare de excepție, foarte spațioasă.
      Tapiteria pentru banchetele din fata este noua, refacuta integral.
       
      Pret: 8000 Eur, usor negociabil.
       



















    • Marius LTN
      de Marius LTN
      Rulota Adria Altea model 462PS
      an fabricatie 2009, prima inmatriculare septembrie 2011

      Masa proprie 938 Kg, MMA 1150 Kg
      Poate fi tractata cu categoria B (in functie de masa autovehiculului tragator)

      Rulota poate acomoda 1 cuplu cu 1-2 copii si este pregatita pentru off-camping:
      -2 spatii de dormit
      -panou fotovoltaic 170W cu charger MPPT 30A
      -baterie 200Ah Litiu (LiFePo4)
      -invertor 12V->230V 2000W, prize 230V
      -frigider cu congelator Dometic pe 3 cai: gaz, 12V, 230V
      -rezervor de apa 150L cu buson de umplere din exterior
      -boiler pe gaz pentru apa calda
      -incalzitor Trumatic pe gaz cu ventilatie

      Dotari:
      -pat matrimonial 140 x 200 cm cu somiera pe arc si spatiu de depozitare
      -zona de servit masa care se poate transforma in pat 140 x 200 cm
      -bucatarie cu plita pe gaz (3 ochiuri) si chiuveta
      -baie cu dus si WC cu golire exterioara
      -paravan tip armonica care separa rulota in doua zone pentru asigurarea intimitatii
      -2 trape pentru ventilatie
      -cort pe toata lungimea rulotei cu banda LED pentru iluminat
      -iluminat pe LED
      -plase de insecte si jaluzele atermice la toate ferestrele
      -plasa de insecte tip armonica la usa
      -cupla antibalans AL-CO cu antifurt
      -mover cu telecomanda
      -butelie gaz
      -senzor de gaz
      -rezervor de apa gri
      -mocheta noua
      -anvelope noi
      -pompe de apa noi
      -roata de rezerva
      -manivela pentru cale
      -priza 7 pini

      BONUS:
      -2 bidoane de 60 litri fiecare pentru aprovizionare cu apa
      -pompa electrica 12V pentru transfer apa
      -oglinzi suplimentare pentru autoturism
      -cablu conectare la 230V in camping/ la generator
      -adaptor priza 13/ 7 pini
       
      PRET: 12.000 EURO
      Rulota poate fi vazuta in Brasov
       
      Poze in topicul de prezentare
       

    • Ovidiu-Betty
      de Ovidiu-Betty
      Bună ziua tuturor❗
      Am făcut puțină ordine/reorganizare în camper și am dat peste niște lucruri care le-am achiziționat anul trecut și pe care nu le voi mai folosi.
      Așadar, pun spre vânzare aragazul portabil Enders model Nelson care arată foarte bine (te poți bărbierii în el dacă nu ai oglindă la îndemână ) achiziționat din Germania în drumul spre casă din Olanda, după achiziționarea camperului și pe care nu l-am folosit niciodată,   un regulator solar PWM  de 30 A și un controler de temperatură STC 1000, de-asemenea neutilizate.
       
      Aragaz - 240 lei
       







       
      Regulator solar - 80 lei
       





       
      Controler temperatură - 95 lei
       




       
    • Bogdan N.
      de Bogdan N.
      Buna ziua tuturor.
      In urma unui upgrade electric la rulota am ramas cu cateva componente.
      DONEZ oricariu interesat.
       


  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.