Am gasit un articol mai jos in legatura cu ce gaz e recomandat sa se foloseasca la butelii de aragaz(de care folosesc eu la rulota)!
Adevarul e ca gazul ce l-am incarcat in ea era GPL si flacara la aragaz imi ardea albastru cu mult rosu si cam afuma oalele! Pana la urma merge in caz de forta majora, dar nu se recomanda!
Nu stiu exact ce fel de gaz se foloseste pentru buteliile de la rulota si inplicit instalatie.Ce am vazut eu cu coada ochiului uitandu-ma repede prin instructunile de folosire ar fi GPL.Dar nu sunt sigur!
Articolul:
Reprezentantii autoritatii care reglementeaza functionarea acestor aparaturi, ISCIR, au afirmat in repetate randuri ca astfel de practici sunt ilegale si extrem de periculoase. In mod normal, butelia clasica de aragaz are 11 kg amestec de butan si propan, suficient cat sa asigure o vaporizare si un consum eficient. La supraincarcare se diminueaza aspectul de vaporizare, permitand astfel combustibilului sa ajunga in stare lichida la arzator, fapt ce ar putea declansa o explozie.
Umplerea buteliilor cu gaz auto de la statiile de benzina este deosebit de periculoasa, din mai multe motive, explica un specialist in domeniu. Trebuie stiut ca difera compozitia aragazului fata de cea a autogazului. Aragazul (sub aceasta denumire se regaseste gazul din butelia umpluta in statia de imbuteliere) este compus din: butan - min. 98%, propan - max. 1, 5%. Acest amestec are punctul de fierbere -0 grade C. Asta inseamna trecerea din faza lichida in faza gazoasa, care permite arderea la ochiul de aragaz. Presiunea pe butelie la 40 grade C (vara) poate ajunge la max. 3, 5 bari. Autogazul are in compozitie un procent mare de propan, care poate trece de 50% din amestec. Propanul este un gaz petrolier care are punctul de fierbere minus 40 grade C, presiunea pe butelie la 40 grade C (vara) poate ajunge la 15 atm. Asta inseamna o presiune in butelie de pana la 5 ori mai mare in cazul autogazului de la skid. Foarte important de stiut e si modul in care se realizeaza instalatiile, adica legatura dintre butelie si aragaz. Astfel, e nevoie de un furtun de cauciuc - care in multe cazuri este inpropriu folosirii la gaze, e vechi si are microfisuri. Un element important este si reductorul (ceasul). In general, reductoarele folosite sunt de slaba calitate si construite pentru o presiune pe butelie de max. 4 atm. In cazul in care butelia are 10 - 15 atm., acestea nu mai pot, la un moment dat, sa regleze corect presiunea la focurile aragazului. Presiunea marita stinge flacara, iar gazele nearse creeaza mediu exploziv care, la cea mai mica scanteie, duce la explozie. Butelia incarcata la statia de imbuteliere aragaz este verificata din punct de vedere a etansarii. Acest lucru nu se face la statia autogaz. Supusa periodic suprapresiunilor determinate de umplerea repetata cu autogaz, se deformeaza si poate sa provoace aparitia unor pori in zona sudurilor, prin care poate sa iasa gaz, si se pot genera acumulari de gaz, cu mare pericol de explozie. Ventilul buteliei cedeaza rapid in cazul incarcarii la skidul de autogaz, atat din cauza presiunilor mari ale propanului, cat si din cauza cuplarii la racorduri artizanale neomologate, de proasta calitate.
GPL-ul nu are mercaptan, iar scurgerile de gaz nu pot fi sesizabile. Gazul de la butelie are mercaptan si se simte imediat cand apare o scurgere. De asemenea, gazul de tip GPL este mult mai greu decat aerul, pierderile nu sunt volatile, se lasa la nivelul solului, iar pericolul de intoxicare este mult mai mare.
Nu exista nici un operator de distributie GPL auto autorizat sa incarce butelii de aragaz. Reprezentantii ISCIR efectueaza periodic controale, dar nu au existat, firme descoperite cu racorduri ilegale de acest gen. Pentru astfel de fapte ar trebui aplicate sanctiuni drastice. Operatorii trebuie sa fie autorizati. Daca un lucrator e prins ca incarca butelia pentru aragaz cu gaz special pentru masina, risca suspendarea autorizatiei date de ISCIR. Daca e la prima abatere, risca retragerea autorizatiei pentru cateva luni. E sancyionat operatorul, pentru ca fapta ii apartine. In cazul in care operatorul nu e autorizat, se poate aplica o amenda intre 2.000 si 15.000 lei, iar instalatia este sigilata. Nu au existat astfel de cazuri, toti operatorii aveau autorizatii. Au fost prinsi insa lucratori care incarcau butelii. Cel care inÂcarca butelia de aragaz la GPL e inconstient, nu a fost proiectata pentru un asemenea gaz, care este mult mai inflamabil. GPL-ul e doar pentru masina! E adevarat, arde diferit, face o flacara mai mare, dar e foarte periculoasa.
Este interzisa folosirea flacarii pentru verificarea etansietatii buteliei, a regulatorului de presiune, a tubului de cauciuc si a aparatului consumator. Se folosesc doar apa si detergent.Butelia se transporta asezata in pozitie verticala! Mihaela Cazacu