Viorel C.

Achizitionare rulota

22 postări în acest subiect de discuţie despre Achizitionare rulota

Achizitionare rulota

Viorel C.

Multe persoane se intreaba, pe buna dreptate, care sunt criteriile de achizitionare ale unei rulote.

Experienta parcursa de-a lungul anilor, referitoare la achizitionarea de rulote, imi permite sa adaug cateva sfaturi pentru cei care doresc sa-si achizitioneze pentru prima data o rulota  si de ce nu si pentru acele persoane care au avut si doresc achizitionarea alteia. Eu cred ca orice sfat e binevenit din partea oricui, cu precadere din partea cuiva care cunoaste si stie cat de cat ce inseamna cumpararea unei rulote.
Ca si prim sfat, parerea mea ca atunci cand doresti sa cumperi o rulota, ar fi bine sa afli de la bun inceput, care ar fi criteriile dupa care sa te ghidezi si ce ar trebui stiut de la bun inceput. De acea recomand tuturor, sa nu "plece" la drum fara a avea alaturi un cunoscator de rulote.
Rulota trebuie cumparata in functie de dorintele si nevoile fiecaruia.
Sunt multe persoane care doresc o rulota pentru vacante, dar sunt si multi care cauta o rulota pentru locuit, pentru un punct fix.

De acea recomandarile mele pentru achizitionarea unei rulote ar fi:

- Este de preferat  ca procurarea unei rulote sa se faca la incheierea sezonului (noiembrie-februarie), gasind-o la un pret mai rezonabil.
- Nu este indicat sa achizitionezi o rulota care are masa (greutatea) totala, mai mare decat greutatea masinii.
- Nu lua in considerare prea mare vechimea unei rulote, deoarece aceasta e folosita sezonier.
- Insa, o rulota cu o vechime nu prea mare, de regula 10-12 ani, merita achizitionata, mai ales daca persoana care o detine, iti lasa o "portita" la negocierea pretului.
- Aceasta recomadare este pentru cei care nu au un buget cat de cat mare.
- Atentie mare la infiltratii si la fisurile din caroserie, aceste descoperiri fiind observate prin deschiderea tuturor modulelor suspendate (mobila), ce se afla in interiorul fiecarei rulote.
- Nu accepta o rulota care are miros de mucegai…in special rulotele englezesti (parerea mea), indiferent de ce completari sau sfaturi le aduce ce-l care ti-o vinde.
Se stie ca mucegaiul odata patruns nu este posibil sa dispara vreodata, decat prin inlocuirea peretilor, fapt care nu cred ca ar putea bucura pe careva.
- Verificarea instalatiilor din interior (pompa de apa, caldura, frigiderul), se poate efectua chiar daca nu exista conectare la o sursa de curent, in special pentru verificarea frigiderului, proba facandu-se cu gazul din butelie, stiindu-se faptul ca majoritatea modelelor de rulote au frigiderul functionabil si pe gaz.
Atentie insa, nu spera la o racire imediata, fiindca aceasta se realizeaza dupa 40-50 minute.
- Daca exista posibilitatea verificari cortului (verandei) sa nu aiba mucegai, ar fi foarte bine, dar avandu-se in vedere ca pentru aceasta este necesara asamblarea lui si nu cred  ca ar fi ceva sanse din partea vanzatorului, incercati doar o despachetare din husa in care ar trebui sa fie impachetat.
- Mare atentie la podeaua unei rulote.
- Podea moale este cauzata prin faptul ca datorita infiltratiilor, din cabina de baie (toaleta), sau din diferite cauze de infiltrare a apei, podeaua a inceput sa putrezeasca.
- Personal aduc rulote din Olanda, "patria mama a rulotelor" , a-si zice , cu toate ca din Germania, cheltuielile cu transportul nu ar fi atat de mari, dar din propria experienta, in Olanda,   din zece rulote una nu are cort (veranda), pe cand in Gemania, din zece rulote, noua nu au cort (veranda).
- Exista foarte multe parcuri de rulote in Olanda, descoperite de catre mine de-a lungul anilor, parcuri descoperite greu chiar si pe net, sau dupa indelungi cautari si prin multi kilometri parcursi pe traseu, locuri in care gasesti dealeri cu mare bun simt si care negociaza in mare masura.

Astept comentarii si intrebari, deoarece sunt atatea si atatea de adaugat,  acte, formalitati, adrese¦.
Bafta si mult noroc!!
Sloganul meu: "O rulota o cumperi si cu inima !"

Rulote la comanda

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Vizitator Nik

Salutare in primul rand.

Din punctul meu de vedere se pare ca este destul de interesant articolul, mai ales pentru incepatori ca mine.

Problema este ca deja am achizitionat o rulota marca Burstner din anul 1988, si din toate cautarile pe acest forum si din cat imi dau seama, se pare ca am multe de invatat.

Oricum, sper sa intru cat de curand in lumea rulotistilor.  :-)

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel C.

Esti bine venit!  :)(D

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ovidiu Cica

Sa nu imi spui ca mergi in reductor pe autostrazi!Nu te claxoneaza tirurile?Pe mine la 80-85 ma , , impingeau, , nervosi tare

Stiu ca Discovery nu are Mrl-uri manuale , Daca aveai puteai sa le decuplezi , bagai reductorul pe greu si puteai trece si 50 la ora

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Teo Paul

Foarte bun si educativ acest topic! Va multumesc!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mariusb11

S-a strecurat o greseala si anume ca dimensinile anvelopelor masina-rulota trebuiesc sa fie asemanatoare.

Este gresit, corect este ca atat masina cat si rulota/remorca sa foloseasca anvelopele recomandate si acceptate de fabricant inclusiv de RAR.

Indiferent de marca/tipul/modelul de masina sau rulota/remorca distanta de la "bila" la asfalt, inaltimea, este mereu aceasi.

Astfel rulotele/remorcile sunt interschimbabile, distanta de la sfera la sol, daca tin bine minte este undeva in jurul a 40 cm cand masina este incarcata maxim.

Din exces comercial, sunt anumite carlige cu "reglaj" pe inaltime, util sa zicem atunci cand ai o rulota incarcata cu toroanele uzate si masina cu doi pasageri si atat.

Caz particular la mine, rulota e pe 14 si masina pe 17, defapt gresesc ca e pe 18 asa am anvelopele de vara si asa a fost masina de la producator cu 18, 17 fiind alegerea mea pentru iarna.

P.S. nu am intrat in detali privind dimensiunile anvelopelor.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mircea

Bune sfaturile privind achizitia unei rulote.

Cine stie, il rog sa faca o completare privitoare la cort. Daca vanzatorul nu vrea sa monteze cortul, am citit pe Forum ca,  acesta poate fi verificat cu privire la dimensiune,   masurand lungimea pe sina rulotei, din pamant in pamant . lungime care trebuie sa fie la fel cu cea masurata pe cort .Rog, dati detalii..:-)hi

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mircea

Prin detalii, inteleg modalitatea de a recunoaste, fara sa ai experienta, care sunt partile laterale si frontale ale cortului prezentat de vanzator ca fiind cel al rulotei, inclusiv tijele metalice. Spun asta, pentru ca unii colegi, dupa ce au cumparat rulota si s-au apucat acasa sa monteze cortul, au constatat ca acesta, adica cortul,   era format din parti ce apartineau altui cort, deci  au cumparat o improvizatie de cort, cu parti laterale sau frontale, asa ca sa fie la numar. Eu cred ca, asa cum masori cortul pe rulota, sa aiba lungimi egale, tot asa si celelalte componente trebuie sa aiba niste  dimensiuni clare. Te rog sa ma luminezi.:-) 

Chiar daca problema pare usor fortata , eu zic ca, atata timp cat in cort petrecem doua treimi din timp, trebuie sa acordam acestuia, cortului, in momentul achizitiei rulotei,  atentia ce i se cuvine..hi

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cornelsavu

Mircea ce vrei tu e destul de greu de explicat. Uite link din catalogul falle http://www.campingwelt.at/epapers/campingwelt2014/index.html#/88 unde poti vedea cum arata tevaria cortului. Si daca te uiti pana in pagina 100 o sa vezi diverse tipuri de corturi ca sa iti dai seama ce componente au. Bafta la studiat.

P.S.

Nu fi asa convins ca o sa stai 2/3 din timp in el. Eu unul nici nu l-am montat sa vad cum arata si nici nu cred ca il voi cara dupa mine prea curand. Rulota fiind marisoara si cortul cantareste ceva. Eu ma multumesc cu veranda.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mircea

Dragi colegi viitori rulotisti, cred ca acum este clar!

Sfatul meu este ca in weekend sa va inarmati cu un gratar, una lada de bere si sa veniti la unul din locurile de campare ale colegilor nostri si sa participati efectiv la ridicarea unui cort. In acest fel, veti invata cate bete trebuie sa aiba in dotare, cate fete laterale si frontale , cate ancore si alte maruntisuri mai trebuie . Daca nu prindeti miscarea din prima runda , repetati figura la o alta rulota si garantat veti invata sa recunoasteti daca cortul prezentat de vanzator este sau nu, corespunzator. Bafta.

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mircea

Un aspect deloc de neglijat la cumpararea unei rulote, consider ca este si cel referitor la actele de vanzare-cumparare, pe care cumparatorul (rulotistul in devenire) le semneaza.

Am auzit ca unii samsari de rulote, nu apar cu numele lor inscris pe actul de vanzare-cumparare ( sau factura), cu care au procurat rulota din Olanda.
Nu inteleg cum au obtinut acel act in care nu este inscris decat vanzatorul din Olanda, urmand ca la revanzarea in Romania, sa fie trecut pe actul respectiv cumparatorul de buna - credinta din tara.
In acest fel, actul de vanzare-cumparare apare ca si cum cel care cumpara rulota in tara,  a fost in Olanda si a cumparat-o el personal de acolo.
Este un fals care poate fi depistat foarte usor, intrucat rulota a intrat in tara tractata de o masina condusa de un sofer, informatii care exista undeva inregistrate. Mai este si inmatricularea rulotei la Politia rutiera. Acolo nu te intreaba nimeni cum ai adus rulota si cu ce acte ai trecut pe la vama?
Nu ar trebui sa existe o imputernicire ?  
Va rog sa comentati acest aspect care este de interes general.
hi

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel C.

@mircea, acest procedeu cu trecerea cumparatorului pe actul de vanzare-cumparare, se practica de ceva vreme la noi in tara.
Problema nu este a celui care vinde, ci a celui care cumpara si care se increde in spusele vanzatorului.

Actele de vanzare-cumparare de "afara", se gasesc mai peste tot, cei care sunt interesati descoperindu-le oricand.
Problema nu este a lor, ci a celor care dau voie sa se intample asemenea lucruri si de care au mereu habar. Nu doresc sa intru in amanunte.

Referitor la intratul in tara cu o rulota, sa stii (din proprie experienta scriu) ca nu te inregistreaza nicaieri.
Ce pot scrie insa, este faptul ca in Olanda, radierea (RDW-ul) oricarui vehicul, se face pe numele celui prezent.
Acum, ca acea persoana care aduce o rulota si o vinde, face actul de vanzare direct pe numele viitorului cumparator, sa stii ca este problema lui personala, iar cel care cumpara, este si el direct raspunzator de consecinte (in cazul ca ele apar).
Mereu se incearca sa nu mai figureze cu cate ceva pe la sectiile financiare, se fuge de obligatia de a mai da certificat fiscal, s.a.m.d.

Din punctul meu de vedere, atat timp cat esti corect si nu inseli, poti sta linistit. Mereu am dat si am sa dau sfaturi cum sa faca fiecare sa fie bine si legal, in primul rand.
Daca parcurgi blogul meu, vei gasi multe referiri la acest aspect.

Concluzia este ca multi profita de naivitatea unora si mereu isi fac interesul.
nay

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mircea

@Adrian,  

Am trecut si de faza aceasta de ceva timp. Am vazut rulote inmatriculate in Ro si plimbate 4-5 ani pe campiile patriei, care aveau : geamuri crapate, infiltratii in zona bailor, corturi putrede si arse de soare , mobilier imbaxit de sosuri si canapele pline de jeguri, si pot continua.Am hotarat sa nu fac rabat la calitate in favoarea pretului mai ieftin. Dupa ce voi cumpara rulota, voi posta multe comentarii care sper sa fie utile rulotistilor in devenire.hi

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mircea

@Adrian.H si @Cristian.F  nay M-ati uns pe suflet cu postarile voastre. Nici eu nu i-asi fi putut da lui AdrianV. o replica mai buna. Daca el , acum 8 ani, a avut noroc, eu nu vreau sa il fortez pe al meu mergand in Olanda. In ceea ce priveste rulotele plimbate in Ro, nimeni , dar absolut nimeni , nu vinde o rulota buna doar pentru motivul copilaresc ca nu mai incape in ea. Rulota, pentru un rulotist adevarat, face parte din familie, este un membru marcant al acesteia. Ajungi sa o iubesti cu adevarat si sa o ingrijesti ca pe un copil. Investesti in ea ce e mai bun cu scopul de a te face fericit cand mergi pe drumurile patriei. Si daca totusi, din considerente absolut obiective, trebuie sa renunti la rulota ii stabilesti un pret peste valoarea reala, pret care reflecta valoarea sentimentala pe care i-o atribui TU.hi

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Costica V.

m@mircea in primul rand (dupa parerea mea!) trebuie sa te hotarasti asupra bugetului de care dispui: buget mic-rulota

aproape standard, fara prea multe imbunatari (depinde si de noroc!).

In acest caz, imbunatatirile le faci in timp si "in rate".(Varianta asta am adoptato eu si ni pana azi nu le am pe toate ).

Varianta a doua:buget mare-rulota lux, cu de toate: asta inseamna de la 4000-5000 EURO in sus.

Nu sunt de acord cu varianta unor colegi sa te duci si sa o cumperi (singur) din vest din mai multe motive: timp, oboseala,

limba, acea 1000EURO(pe care poti investi in ea), etc. 

Sa stii ca si afara sunt tepari! Intreaba colegii: @Viorel, @mario.

Deocamdata, aici, ajunge. Daca vrei sa mai vorbim, poti sa ma suni pe telefonul din semnatura. 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mircea

@Costica, multumesc pentru sfaturi . Am trecut si de faza cu bugetul si ma focusez exclusiv pe 5 criterii pe care le urmaresc a fi indeplinite  cu sfintenie si pe calitatea rulotei. Evident ca si bugetul are niste limite.biggrin Dar, despre asta, voi vorbi mai tarziu.hi

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel C.

Oameni buni, nu discutati de 1000 de euro pentru adusul unei rulote de afara.
S-a facut mare tam-tam in topicul  cu adusul si transportul unei rulote si in final nu cred ca au inteles multi esentialul.
Probabil ati observat ca nu imi place minciuna si exagerarile si scriu inca odata ca sa fie clar pentru multi referitor la costurile aducerii unei rulote.
Nu se depaseste suma de 500 de euro, luand Bucurestiul ca punct de plecare.
Eu fiind din Craiova, am scris in topicul respectiv cate cheltuieli am.

Deci nu o luati de buna chestia cu 1000 de euro.

Acum, ca exista unii carora le place sa umble sau sa caute rulote in necunostinta de cauza, ajungand la cheltuieli exagerate, este alta taina. Dar nici asa nu se ajunge la o asemenea suma.

Sper sa fie cativa dintre cei care doresc sa achizitioneze o rulota si care sa creada cele scrise de mine.
nay

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel C.

Ai mare dreptate @Fugulin Cristian, dar si indrumarea mea si a multor altora, a fost si este sa nu pleci la drum fara un cunoscator.
Poate daca ai un curaj, pe care eu il pot numi naivitate, sa crezi ca totul este usor si simplu.

Si eu am fost un naiv, ca doar toti avem un inceput in ceva, dar timpul si-a pus amprenta si oricum, nu am ajuns nici atunci la o suma atat de mare.
Asta vreau sa afirm, pentru a nu duce in eroare pe nimeni si pentru a-si face fiecare o idee cum stau lucrurile cu achizitionarea unei rulote.
Atat si nimic mai mult!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel C.

Singura smecherie la faza asta este sa gasesti pe cineva in care poti avea incredere si sa nu caute sa te insele. 

Sunt total de acord cu cele scrise, dar problema mai grava este ca mai toata lumea incearca sa insele si este tot mai greu sa gasesti pe cineva care intradevar sa fie corect.
Eu, la anii mei, inca nu realizez de ce exista atata ardoare la noi romanii, sa ne inselam unul pe altul, fara sa ne gandim la ziua de maine, fara sa luam in calcul (unii dintre noi) faptul ca te mai poti intalnii cu aceea persoana si te poti uita in ochii ei fara remuscari.

Acele referiri la cazare, mancare, taxe, nu consider ca ajung la 150 de euro, daca pleci de acasa cu lectia invatata. Adica sa ai un traseu bine stabilit, sa ai notate 2-3 adrese de unde sa procuri rulota, iar daca vei pleca dimineata, vei ajunge a doua zi dimineata si de regula, pana in ora 18, cand se inchid parcurile de rulote, poti achizitiona una dintre rulotele dorite.
In situatia ca este la particular, se pot face acte pentru export pana in orele 20 (din cate cunosc).

Taxele (vignete) te costa 21 de euro, iar mancarea, scuza-ma, nu cred ca pleci de acasa sa cumperi rulota si sa cheltui banii prin nu stiu ce restaurante.
Cu 20-30 de euro, poti cumpara mancare de la un magazin gen Aldi si poti veni bine, mersi,  spre casa.

Acum, ca doresti sa cumperi cadouri, sau mai stiu eu ce, nu consider ca intra in pretul de achizitionare al rulotei.
Iar daca pentru cheltuieli cu neprevazutul, te-ai gandit la amenzi, sa sti ca daca esti corect pe traseu, nu are nimeni nimic cu tine.

Acestea sunt considerentele mele si sper sa ajute pe careva, in situatia ca doreste sa plece singur la drum.
Intotdeauna am fost deschis si am indrumat, atat cat cunosc, pe cel care m-a sunat si a cerut informatii.

Acum sa nu se creada ca am dat informatii la toti cei care au incercat sa ma traga de limba si sa afle adrese pentru care eu am consumat kilometri, sanatate si timp ca sa le descopar. Fiindca mai sunt si dintr-astia, ca doar suntem romani si ajung la paragraful scris mai sus tamp

Modificat de Viorel

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mircea

. @Adrian V. , acum am inteles. Tu vrei si altii sa repete experienta ta si eventual sa se intoarca cu coada intre picioare. Nu ti-ai gasit omul. Glumesc.biggrin 

Asteptam cu interes continuarea povestii de viata. Din fotoliu, in fata laptopului , e char placut si instructiv sa citesti despre experienta altora.hi

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Emil Naghi

@ mircea

Astept cu mare nerabdare si profunda emotie sa vad rulota pe care o da ti-o cumperi, cum cautarile tale depasesc anul (cred) si dupa cate informatii ai acumulat sunt sigur ca rulota care o vei avea va fi una deosebita.

Berea o dau eu cand vin in vizita. 

nay

P.S. cortul rulotei poate fi simplu 2m,  mare 2.5m, dublu 3.6m, cu anexa dormitor, cu anexa bucatarie, cu terasa etc.

hi

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Bogdan

Si eu mi-am adus rulota personal din Olanda. E drept de mai bine de 10 ani bat drumurile Europei si lucrez in domeniul reparatii/diagnoza auto, poate si asta m-a ajutat putin sa gasesc o rulota buna. Eu sunt foarte multumit de achizitia facuta, zic ca am avut si putin noroc. Oricine doreste poate sa incerce, de ce nu?  Recomandat este totusi sa se plece insotit de cineva care a mai fost prin Europa daca este primul drum, 2 chiar 3 perechi de ochi fac mai mult decat una singura in momentu achizitiei... Oboseala de pe drum, emotiile sau entuziazmul pot sa te faca sa nu observi tot ceea ce ar trebui sa vezi. Daca ar fi sa  cumpar din nou o rulota tot asa as proceda...

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.