Eugen David

Legarea la pamant a rulotei!

44 postări în acest subiect de discuţie despre Legarea la pamant a rulotei!

Legarea la pamant a rulotei!

Eugen David

isor

Desii sunt de meserie si am activat in domeniu 35 de ani (ENEL) spre rusinea mea inca nu mi-am realizat o priza de pamant auxiliara/mobila pe care s-o folosesc atunci cand "functionez cu rulota" alimentat la 220 v, dar si cand folosesc invertorul!

Acum si ca de cele mai multe ori folosesc doar "totul la 12v", iar in acest caz nu se justifica!

In schimb am vazut mai multi cazuri de rulotisti ca aveau dar si foloseau asa ceva! Mai precis un tarus de metal indicat a fi galvanizat, inox, crom pentru a nu ruginii si impiedica descarcarea la pamant a supratensiunilor, curentilor mari interveniti in caz de scurtcircuit, etc...cazuri "extreme", bunaoara defecta protectia diferentiala (sigurantele automate). 

Datorita suprasolicitarii unei instalatii electrice la rulota, sarcina mare, conductoare subdimensionate/subtiri pot aparea deteriorari de izolatie, in acest caz se poate induce curent pe sasiul rulotei si apar probleme nedorite!

Supratensiuni mai pot aparea si din alte cauze, inducerea unui curent electric in cazul unor descarcari atmosferice-n apropiere, dar si inducerea electrostatica din terte cauze!

Sau pur si simplu deteriorarea izolatiei in dozele de legatura electrica datorita supra sarcinilor de la un consum exagerat!

O "protectie diferentiala" perfect functionala trebuie sa deconecteze/intrerupa alimentarea cu energie electrica, dar ce facem daca ea s-a defectat accidental si nu mai intrerupe alimentarea?

Daca-ati urmarit ca rulotele au si a-l 3-lea fir/conductor pentru contactul de protectie la prize, ce este legat la sasiul rulotei! Dar la pamant cum se descarca in cazuri extreme?

Normal prin ceeia ce trebuie sa facem; priza de pamant auxiliara!

Oricum si daca protectia diferentiala intrerupe circuitul de alimentare sasiul rulotei ramane incarcat electrostatic, si ne poate cauza neplaceri atingand partea metalica a rulotei si pamantul!

Acea energie se va descarca prin persoana care face asta-n necunostinta de cauza!

Rulota fiind pe roti, fiind si calata cu chituci de lemn sub cale vor izola-o fata de pamant, si gata necazul! Doamne fereste!

Tocmai de aceeia este bine si indicat in caz de utilizare a instalatiei la 220 v, sa avem dar sa si folosim aceea priza de pamant auxiliara de care vorbeam!

Acel tarus metalic de 1"- 1, 5" infipt in pamant minim 50 de cm, de care apoi prin intermediul unui conductor flexibil de cupru (min 6- 10 mm partati, cu cat mai gros cu atat mai bine)

legam sasiul rulotei la pamant!

Este bine ca la capetele conductorului flexibil sa punem papuci presati ori si cositoriti dupa caz pentru alega mai usor prin intermediul unor suruburi dar si pentru un contact electric cat mai bun! Dar se poate face si direct cu ochi! Doar cositorit si nepresat exista riscul in caz de supratensiuni mari sa topeasca , cositorul!

Dar nu doresc asa ceva nimanui!

Lungimea conductorului de legatura la pamant? Sa asigure suficienta lui in caz ca suntem campati pe o suprafata betonata, etc...stiu si eu, vreo 2-3 m, in cazuri extreme poate mai mult!

Acum vin si va-ntreb si pe voi dragi colegi, cati aveti si cati folositi in on ori camping rulota legata la pamant? ()|

Eu am sa m-a rezolv, sper ca si voi!

Multumesc!

S-auzim numai de bine!superok

Modificat de Eugen.D
  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Emil Naghi

Eu am patit-o asta vară în camping, nu știu de ce dar rulota curenta ușor la atingerea de partile metalice ale caroseriei, aragaz, chiuvetă. Cred ca ar trebui o astfel de împământare, mai ales ca picioarele rulotei au tălpici de plastic.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David

Tocmai ca mai umblam si fara "papucei" uneori!

@Emil Naghi N-ai incercat sa inversezi polaritatea la cablul de alimentare? Sa inversezi fisa de alimentare-n priza campingului ca la cea de la rulota nu se poate!

Doar la intrarea in protectia diferentiala, dar este mai dificil sa faci rocada-ntre conductoare!

Posibil undeva slabita izolatia pe unul dintre conductoare! Ar trebuii sa-i masori rezistenta de izolatie la instalatia rulotei!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Marinescu Ion

Atâta vreme cât rulota este legata la "curent" în camping, este pusă la pământ prin intermediul firului de legătură. Este foarte adevărat ca unele campinguri nu mai leagă împământare și atunci suntem expuși. Cred ca este o soluție buna instalarea unu țăruș de descărcare. Problema este eficienta lui. Pentru ca priza de pământ sa fie eficientă trebuie sa aibă o rezistenta de 4 ohmi. Acest lucru poate fi realizat destul de greu și depinde foarte mult de gradul de umiditate din solul și rezistivitatea Z (ex. Pentru o argila priza de 4 ohmi  trebuie sa aibă un țăruș de 2.5 m și 2 țăruși de 1 m legați printr-o platbanda). Dacă mai vorbim și de protecție împotriva trasnetului atunci împământare trebuie sa aibă sub un ohm pentru o eficiență și protecție maximă (conform normativelor românești în vigoare).

Este un subiect de luat în seamă. 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David

@Marinescu Ion

Este foarte adevarat ca o priza de pamant trebuie sa aiba pana-n 4 ohmi, se realizeaza prin implantarea nu a numai 2 tarusi ci de cati este nevoie pana la realizarea volorii!

In terenuri ostile se foloseste "bentopriza" un "fel de material special", dar aici vorbim de o priza de pamant (pamantare) artificiala mobila!

Binenteles ca triem locul plantarii acelui tarus! :ascratch: N-o sa aiba nici un efect in balastru  nisip uscat,  etc...

Multi dintre noi avem la rulota cablul de alimentare doar cu 2 conductoare, asa ca e o problema.

Dar si sectiunea cablului de alimentare nu depaseste sectiunea de 3x2, 5 mm patrati! Contactele electrice atat la prize, fise sunt cum sunt, cu suprafata mica de contact.

Atunci un tarus de sectiunea amintita infipt in pamant cel putin 50 de cm si un cablu de legatura de o sectiune mai mare, din "orice pozitie" ne asigura o protectie mai mare!

Dar fiecare cum doreste!

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian N.

Salut,

Eu zic ca patru cale sunt suficiente pentru un contact serios cu solul.

Acum o impamantare seriosa si ca la carte la rulota ... sunt SF`uri.

In "sprit" de gluma, Rulota putem sa o legam si de pom, gard, etc, dar de pamant, eu unu nu`mi leg rulota :)

In rest numai de bine, si sa nevedem sanatosi cu rulotele legate sau slobode biggrin

Seara buna.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mihnea Stoenescu

Este cam nerealist sa te apuci sa-ti confectionezi priza de pamant in camping. Parerea mea este ca, acolo unde ti se furnizeaza energie la retea, trebuie (obligatoriu !) sa existe si posibilitatea de impamantare la o centura construita profesional si masurata periodic (fiindca de aceea platesti la greu !). Va dati seama ca trebuie sa va dotati si cu aparat de masurat prize de pamant ? Ar fi de tot hazul sa va vad cu aparatul pe burta si testand locul favorabil unde (eventual) trebuie mutat pardalnicul tarus (i):laughing:.

Faptul ca, uneori, simtim oarecari "gadilaturi" la atingerea metalului rulotei atunci cand suntem cu talpile pe sol, poate avea drept cauza circuitele de deparazitare din aparatura aflata "la bord" in priza (TV, laptop, lada frigorifica, etc.), deci nu neaparat este semnul unei slabiri a izolatiei.

As dori sa explic aici si ceea ce face o "siguranta diferentiala". Acest dispozitiv simplu  si eficient de protectie este activat atunci cand sesizeaza scurgerea unui curent catre pamant. Aceste dispozitive, pentru a ne proteja, sunt tarate la 10 - max. 30 mA.
Este limpede ca dispozitivul de protectie diferential NU se poate activa daca rulota este izolata fata de pamant. Cele 4 cale sunt suficiente pentru a realiza acest lucru.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David

Colegule @Mihnea Stoenescu , "carcotasi" au fost si vor fi tot timpul pe acest pamant! Recunosc, /.; si eu ma numar printre ei cateodata!

Nu am spus nici un cuvant de a realiza la rulota o priza de pamant de maxim 4 ohmi, la care sa-i mai si masori rezistenta, ba poate ai sa spui pana la urma ca ar trebuii si un "buletin de analiza"!:ascratch:

Ori sa-ti dotezi rulota si cu "app-u"! Am spus ca preventiv este bine venita realizarea unei prize de pamant mobile! Nicidecum altceva!)|( Care te fereste de eventuale neplaceri, in cazul defectarii acelei sigurante diferentiale si a aparitiei de tensiune indusa pe partea metalica a rulotei din terte motive!

Se pare ca este mai simplu si mai usor "sa bagam bete-n roate!" 

Apropo, tu calezi rulota direct pe sol oricat de "moale" este el? Ma-ndoiesc! Eu nu calez niciodata fara a pune sub cale chiar si pe asfalt, beton, sol tare, oricum o fi, cate o talpa, oricare va fi ea, cel putin nu dau atat la manivela sa desfiletez "suruburile" la maxim!

Deci unde este eficienta partilor metalice ale rulotei in contactul cu pamantul fiind calele izolate? ZERO BARAT!

Am vazut persoana decedata langa o betoniera si n-as vrea sa aiba nimeni parte de asa ceva! Culmea s-antamplat la ridicarea unei biserici unui anumit cult in Calan, si era un adept al acelui cult! Se pare ca nu l-a iertat Dumnezeu! nevazut
Dar au fost multe cazuri in media! Daca-ai sa faci "un efort de memorie" poate o sa-ti amintesti!
Dar poate tu sti mai bine si esti mai informat! /.; Chiar nu stiu! 
Fiecare face ce si cum doreste!

Numai de bine! pa-pa

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cornelsavu

Sincer si eu cred ca exageram cu tarusi infipti pe langa rulote. Personal am mai multe sanse sa ma impiedic de firul lui decat sa ma protejeze real . O tapusa de 50 cm nu ofera cine stie ce protectie. Mai bine investim intr-o siguranta cu diferential pe intrarea rulotei si suntem mai protejati. 

Felicitari pt topic chiar daca nu impartasesc solutia oferita initial.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mihnea Stoenescu

@Eugen.D: Eu cred ca te-ai "aprins" prea tare pentru un rand scris cu scopul de a descreti putin fruntile (credeam eu). In rest, totul este perfect valabil. Faptul ca nu-ti convine, este alta problema. As dori sa stii ca, intr-adevar, chiar STIU ce inseamna curentul electric si cum sa ne protejam de el in mod EFICIENT si realistic (simplul fapt ca ai "lucrat la Enel" nu te motiveaza ca specialist in bransa si ai dovedit-o cu prisosinta). Din fericire, nu am de ce sa ma rusinez nici de anii pe care ii am in carca si cu atat mai putin de activitatea pe care am desfasurat-o; nu este aici locul sa expun un curriculum vitae si nici nu are relevanta. Un singur lucru pot spune: Am lucrat intr-un domeniu cu doza ridicata de risc, iar, cu toate acestea, sub conducerea mea nu s-a accidentat nici macar  un angajat. i Am fost un impatimit al aplicarii legii si reglementarilor (am controlat personal acest lucru si am prestat asistenta intotdeauna atunci cand consideram ca era necesara pt. indepartarea oricarui risc de accident).

Nu-mi cer scuze fata de tine (de aceasta data), fiindca chiar nu am de ce. In rest, sanatate si numai bine iti doresc !

Imi cer scuze fata de toti colegii fiinca am "poluat" topicul.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David

Nici o problema colegule, este un subiect totusi prea serios ca sa-l tratam cu supeficialitate!

Stim cu totii ca s-au intamplat nenorociri in urma ignorarii celor mai elementare masuri de protectie impotriva aparitiei de tensiune accidentala din terte motive, poate banale pentru unii dintre noi!

Pentru ceva de genul pozelor faceam eu referire! Crearea unei prize de pamant artificiala, ori legarea la una existenta in apropiere prin intermediul unei "menghine" dedicata, si nu numai!

O fi el riscul sa te impiedici, dar te fereste de riscuri mult mai mari!

%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0Instalatia-de-legare-la-pamant.jpg

Apropo, normal ca nu o sa incercam sa realizam ceva de genul imaginii din urmatoarea imagine! 

Acolo se lucreaza pentru realizarea unei prize de pamant permanente!

tarusi6.jpg

în urmă cu 2 ore, cornelsavu a scris:

Sincer si eu cred ca exageram cu tarusi infipti pe langa rulote. Personal am mai multe sanse sa ma impiedic de firul lui decat sa ma protejeze real . O tapusa de 50 cm nu ofera cine stie ce protectie. Mai bine investim intr-o siguranta cu diferential pe intrarea rulotei si suntem mai protejati. 

Ofera colegule, chiar foarte mare protectie "tapusa" de care vorbesti si n-are ce sa se defecteze la ea ca si cum se poate defecta protectia diferentiala, mai ales in cazul unor descarcari atmosferice!

Numai de bine va doresc!nay

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cornelsavu

Eugen , chiar crezi ca daca pica un fulger pe rulota te protejeaza un fir de 6mm si o tapusa de 50cm?, ca sa nu te intreb cum o recuperezi din pamant, caci de multe ori te chinui sa scoti un carlig de cort de 20 cm .

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David
în urmă cu 16 ore, Mihnea Stoenescu a scris:

@Eugen.D: Eu cred ca te-ai "aprins" prea tare pentru un rand scris cu scopul de a descreti putin fruntile (credeam eu). In rest, totul este perfect valabil.  Am lucrat intr-un domeniu cu doza ridicata de risc, iar, cu toate acestea, sub conducerea mea nu s-a accidentat nici macar  un angajat. i Am fost un impatimit al aplicarii legii si reglementarilor (am controlat personal acest lucru si am prestat asistenta intotdeauna atunci cand consideram ca era necesara pt. indepartarea oricarui risc de accident).

Asa este m-am aprins datorita faptului ca prea este "de importanta vitala" in unele cazuri aceasta problema si cineva-si permite sa trateze altfel!

Cu atat mai mult ca "ai fost sef" intr-o unitate de mare risc!

Despre asta-i vorba!

Si eu am fost colaborator intr-o unitate de mare risc , "Fabrica de bere din Hateg"!  Riscuri multiple colegule,  tinand cont ca se "chercheleau pe acolo" nu doar subalternii ci si sefii! :amuzat: " Erai nevoit de multe ori sa vorbesti singur!" Dar totul a trecut, au ramas doar amintirile!nevazut

Banuiesc insa ca n-a fost si cazul tau!

Doamne ajuta! 

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David
1 hour ago, cornelsavu said:

Eugen , chiar crezi ca daca pica un fulger pe rulota te protejeaza un fir de 6mm si o tapusa de 50cm?, ca sa nu te intreb cum o recuperezi din pamant, caci de multe ori te chinui sa scoti un carlig de cort de 20 cm .

 

Nicidecum, in astfel de cazuri n-o sa fii protejat, n-am spus asta!  )|(

Spuneam de tensiunea indusa pe partea metalica a rulotei din terte motive!

Care poate fi de ordinul catorva volti pana la tensiunea retelei in caz de atingere directa!

Oare cum va fi in caz de atingere directa accidentala, avand tensiunea de lucru pe caroserie, ea fiind izolata? ( Anvelope, distantiere izolante sub cale, etc...) Si pe deasupra si protectia diferentiala defecta! Nu vreau sa ma gandesc ce "placere" ai avea! nevazut

Da, un conductor de 6 ori 10 mm patrati este mai eficient din toate "unghiurile" fata de conductorul de 2, 5 mm patrati din cablul de alimentare a rulotei!

Chestia cu recuperatul "tepusei" chiar este irelevanta! Nimic nu vine gratis, dar poate ca nici nu s-ar cuveni!:ascratch:

-EDITAT-

Atunci n-ai sa mai glumesti nici tu pe aceasta tema!

Au fost atatea cazuri cu electrocutari mortale de la electrocasnice in medii cu umiditate si nu numai, bai mai ales! Mare avantaj acum cu masinile de spalat automate, nu-si mai pot femeile "baga mainile" in ea fiind pornita! Un mare plus! superok

Numai de bine, rau la "nime"!   nay

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cornelsavu

Eu unul in camping nu ma prea joc cu fire dezizolate . Nu uita de unde ai pornit topicul, de la izolatii topite sau legaturi proaste in dozele rulotei (nu de la masini de spalat)  de alea o siguranta diferentiala te protejeaza mai mult decat tarusul tau infipt in nisip la mare. Pune una buna si nu se va  strica asa repede. 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mihnea Stoenescu

Inteleapta vorba !aw

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Vizitator

Singurul camping in care te mai "ciupea" rulota este Camping S.In restul campingurilor nu am simtit acest lucru.Si am fost in destule.Asta ar fi ultimul lucru pe care-l voi face, sa-i fac priza de pamant la rulota.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mihnea Stoenescu

Multumesc administratorului pentru mediere. In ceea ce ma priveste, am cautat sa fiu cat mai putin vehement cu toate ca am fost atacat fara motiv, direct, la persoana. Oricum, pentru mine, acest topic este inchis.

O zi placuta tuturor !

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David
în urmă cu 3 ore, Adrian V. a scris:


Am avut si eu situatii cand in camping am simtit mici ciupituri cand atingeam rulota , nu numai partile din fier ( panourile sandwich din care sunt facute rulotele au exteriorul din aluminiu - conductor electric de exceptie) dar nu am facut un mare caz din asta . Am incercat in prima faza sa inversez pozitia stecherului in tabloul de alimentare , si ulterior am batut un tzarus cu un fir de 2, 5mm diametru si am rezolvat problema .
 

Bravo, @Adrian V. ,  ai un mare (+) de la mine! nay

Si nu esti singurul care recunoaste ca i s-a-ntamplat ceva aparte la rulota! 

Poi despre ce vorbim?

Ma bucura insa  c-au fost doar "ciupituri" si nu "ceva dansuri aparte"!

Apropo, daca consideri acest subiect banal, lipsit de importanta, "ca de interes vad eu singur ca este", te rog sa-l inchizi! 

As face-o eu dar nu-mi permite sistemul! Ori nu stiu! :ascratch:

Inainte era un buton in "josul paginii" de unde puteai accesa inchidera subiectului, acum insa nu mai stiu! )|(

Dovada ca pentru inchidera ori deschiderea unor subiecte m-am adresat administratiei, dar si tie personal!

Numai de bine! Multumesc! hi

 

Modificat de Eugen.D

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cornelsavu

Tarusul tau te va scapa de o piscatura data de un retur de undeva,  dar nu de un curent adevarat ca altfel erau pline toate normativele de tarusi de 50 de cm, si nu mai bateam ca prostii tevi de 2 metrii. Te pacalesti singur. De curentul adevarat te scapa doar decuplarea si aia o face siguranta.
Nu e nevoie sa fie inchis ca poate mai sunt si altii care au solutii mai bune.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David

hi

Bravo! Asa este, ai dreptate! :clapping::clapping::clapping:

Ei bine, eu ma conformez! :ascratch:

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Gabriel Schuster

Eu am avut surprize in camping GPM cu alimentarea electrica si am improvizat o impamantare cu un cui de cort de 40 cm zincat si un cablu de pornire auto cu clesti la capete. Am udat bine pamantul in zona cuiului si nu am mai avut probleme. Stiu ca nu este o priza de pamant " regulamentara" , dar functioneaza. De atunci folosesc aceasta protectie.

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David

@Gabriel Schuster , foarte bine ai facut! Doar un cui de cort si a facut "treaba", daramite un tarus de 1"-1, 5" infipt in pamant minim 50 de cm?

 

Un accident banal dar sugestiv ce l-am gasit pe youtube!

Apropo!

De ce nu a "dat diferntiala afara"? Ori n-o fi avut asa ceva, decat poate niste sigurante supradimensionate "artistic", cu multa sarma/lita! :ascratch:

Si multi dintre noi avem, apa, bai, dusuri in rulote!

Nu-i mare lucru de executat o protectie auxiliara, printr-o priza de de pamant mobila!

N-e fereste de multe! Vorba ceeia "paza buna te saca de primejdia rea"!

Numa

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David
On 22.01.2016 at 18:46, SERGHEIDIN a scris:

Of of of....

1- producatorul rulotei spune ceva de legatura la pamant ?

3-daca si numai daca vrem sa fim mai catolici decat , , papa" , nu putem lasa un conductor de cupru legat de sasiu si pus SUB CALA ? Ca tot dracu ala est

Acum parerea mea, prea exageram cu fricile astea.Am auzit de prostovan mort in rulota pt ca a astupat toate aerisirile iarna , a murit in somn intr-o parcare.De electrocutat sau traznit in rolota nu am auzit.

@SERGHEIDIN

1. Problema producatorului ce spune. Nici nu trebuie s-o spuna, dovada ca nici n-o face! Aici este vorba de altceva si anume de o protectie suplimentara!

Dar nici la locuinta de acasa nu-ti spune producatorul/furnizorul de energie electrica ce si cum sa-ti dotezi instalatia electrica, colegule!

Cel putin nu-ti impune, desii cazul este discutabil!

Producatorul nu vorbeste de cazuri extreme, ori poate-n cartea rulotei tale o face? :ascratch:

3. Bine si asa "cu cala", numai s-o faci si n-ar fi putin lucru! 

Nici n-as dorii sa aflam de vreun "prostovan" electrocutat in/la rulota, iar la traznet direct nu am facut referire colegu, ci doar la o electrocutare accidentala, un curent indus din cauza unor descarcari atmosferice! Este cu totul altceva! 

Tu faci cum doresti, eu am dat un sfat/sugestie doar!

Cum spuneam, daca bine ai citit, nici eu n-am facut-o pana acum deoarece am utilizat mai mult de serviciile dotarilor la 12v!

Dar imi voi dota cat de curand "inventarul rulotei" cu o asa instalatie pentru utilizarea in camping a instalatiei la 220v!

Sa ne vedem sanatosi peste tot pe intinsul patriei.hi

 

Modificat de Eugen.D

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Adrian D.

Eu ma intreb in cazul generatorului ce trebuie sa fac? sa-l impamantez sau nu? In camping nu e problema, toate prizele au impamantare.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.