Andrei Urucu

Automatizarea instalatiei electrice la rulota

14 postări în acest subiect de discuţie despre Automatizarea instalatiei electrice la rulota

Automatizarea instalatiei electrice la rulota

Andrei Urucu

Dragi colegi, deschid acest topic in dorinta de a gasi o solutie de automatizare a instalatiei din rulota . O sa incerc sa va descriu, asa cum ma pricep, despre ce este vorba. Circuitul este format din : baterie, panou, sursa in comutatie ( care v-a avea rol de incarcare baterie si de a furniza necesarul de curent 12v cand este conectata la 220v), conexiunea cu auto prin priza de 12S .

Ce dorec eu este, sa le pot lega pe toate in asa fel,  sa nu se deranjeze una pe alta :), plus ca mi-as dori sa porneasca sursa atunci cand detecteaza 220v ( pot s-o conectez pe direct la instalatia de 220v a rulotei?) Si inca o dorinta ar fi sa nu "traga " din baterie curent cand este conectata sursa sau cand este conectat panoul ( cand este soare ) , adica sa am consumatorii montati pe panou si pe sursa . Nu am consumatori de putere si nici nu-mi doresc asa ceva ( consumul total generat cu toti consumatorii porniti este sub 15-18A) . Sursa este de 25A si regulatorul panoului este de 20A

 

Orice sfat sau sugestie este bine venita ! Mai mult,  ca suntem 3 persoane in situatia de mai sus !

Deci, faceti de 3 ori bine 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Mihnea Stoenescu

Bineinteles ca este posibil ! Astfel de instalatie mi-am facut eu. Am sa reunesc si am sa trec "pe curat" toate drafturile dupa care am lucrat (pentru a fi "digerabil") si am sa postez o schema electrica simpla si usor de realizat. Incepand de ieri este probata si functioneaza exact cum am gandit-o.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cornel Mihailescu

Eram sigur ca o sa intervii @Mihnea Stoenescuhisuperok
Si drept urmare iti multumim pentru spiritul tau colegial si bunavointa ta
Cu respect si stima.nay

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian Stoica

Nu as vrea sa supar pe nimeni , dar cred eu ca incercati sa complicati lucrurile mai mult decit trebuie .Rulotele englezesti ies din fabrica cu posibilitatea de a fi conectat la masina sau doar la bateria rulotei sau la sursa de 220volti actionand un simplu buton care se afla pe panoul electric al rulotei , sursele de alimentare fiind gandite sa nu se supere una pe alta .Faptul ca la aceasta instalatie ai mai venit cu o sursa de incarcare a bateriei (panou solar )nu cred ca-ti va afecta in vreun fel instalatia existenta. Am prieten care si-a montat panou si n-a facut nimic decit sa lege 4fire .Daca gresesc nu dati cu pietre.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Andrei Urucu

@cristian57 nu da nimeni cu pietre :)) stai linistit ca te apar eu:laughing:. Nevoia pentru automatizare a venit in urma defectarii sistemului despre care faci tu referire. Eu o sa incerc repararea lui cu ajutorul lui @Mihnea Stoenescu, dar ceilalti colegi nu mai au ce repara ( din pacate ) 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Costica V.

Cristiane, @cristian57, las-o asa, nu toti colegii/rulotistii au "englezoaice". Cred ca majoritatea
avem  continentale, deci ne sunt necesare aceaste scheme !!
Nu toti avem "botoane"automate, ca la "englezoaice"!!
PS: Cat despre pietre, tu crezi ca sunteam in epoca de piatra, ??:ascratch: (:amuzat::amuzat:) Sau NU !!tamp

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Andrei Urucu

Nea @costica V., intradevar schema este folositoare ..si chiar de interes public -as zice eu- , dar te rog fii putin mai diplomat cu colegul nostru. Isi spunea doar punctul de vedere, care, pentru un detinator de englezoaica, este destul de pertinent !

 

Cu stima si ganduri bune - va multumesc pentru intelegere !-

 

Legat de schema , eu as avea nevoie de interpretarea tuturor pieselor montate in sistem ( chiar coduri ....pentru a facilita cumpararea lor ) In masura in care se poate  @Mihnea Stoenescu, si iti multumesc pentru disponibilitate si promtitudinea cu care raspunzi nevoilor noastre ! 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Costica V.

Draga Andrei, @Andrei Urucu, departe de mine ganduri rele, referitor la cele spuse/scrise de 
colegul Cristian, din contra am vrut sa subliniez ca ajutorul dat mereu de Mihnea @Mihnea Stoenescu
este f. valoros si ptr. noi, cei care nu avem astfel de instalatii existente pe rulote, cum am inteles
ca sunt dotate "englezoaicele".
Nu am spus/scris cu nici un sens sau subanteles ascuns sau rautacios !!!!
Nu sunt omul, sa scriu/sa spun/ sa fac asa ceva !!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mihnea Stoenescu

@cristian57, Tin sa precizez ca eu tot "englezoaica" am. Ceea ce am postat nu reprezinta chiar totul, ci numai ceea ce este semificativ si important. Bineinteles ca am gasit o instalatie gata "trasa" si un tablou (cam "sarac", ca atare l-am mai completat - sa zicem - putin) care contine si acel comutator pentru sursele de alimentare la 12V. Mai precizez ca am verificat-o in intregime pentru a-i gasi "rosturile" si pot spune ca am gasit unele inadvertente (mai exista si posibilitatea ca fostul proprietar sa fi facut unele modificari). INSA, treaba nu este atat de simplista incat sa o bagatelizam la a implementa instalatia solara prin a lega "4 fire" si gata ! Daca vrei sa folosesti controllerul la adevarata lui capacitate, in conditiile in care sa ti se ofere incarcarea bateriei de la automobil si sa ai si posibilitatea de a folosi ca sursa bateria masinii, TREBUIE sa folosesti schema pe care am postat-o (separatia maselor electrice). Nu este ceva savant, este chiar simplu (precum am mai scris; poate ti se pare tie complicat !), daca vrei o "chichita" pe care, fireste, nu o stapanesc toti colegii, ceea ce este foarte normal. Daca tu o cunosti - foarte bine (!) - pastreaza pentru tine, sau impartaseste ceea ce stii si altora (ceea ce ar fi colegial; eu nu am nimic impotriva sa invat de la oricine). Daca nu doresti, este simplu, te poti abtine de la remarci ironice (cam nelalocul lor; poate ca asa mi se pare numai mie). Mentionez ca nu am postat ca sa creez disputa si inchei aici.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mihnea Stoenescu

@Andrei Urucu: Dioda dubla cu catod comun tip Schottky de 40A (2x20A) cea mai uzuala este MBR3545PT ... MBR 6045PT (recomand pe prima cu tensiunea cea mica, 35V intrucat ofera deschiderea la tensiunea cea mai mica, caderea de tensiune fiind astfel neglijabila). Recomand folosirea unei jumatati din acest sortiment si la sursa in comutatie (unde am spus ca eu am montat in interior, dar nu este obligatoriu, normal se monteaza la iesirea de "plus"). Daca nu se monteaza aceasta jonctiune, bateria se va descarca prin sursa atunci cand aceasta nu este conectata la 220V AC si va avea si "sanatatea" periclitata.

Releul este acesta: Releu 220V 10A M50351

Eu am luat si soclul mentiona, t care se monteaza pe sina omega. Siguranta diferentiala si cele doua automate de 5, respectiv 10A, le-am preluat din vechiul tablou, pe care l-am schimbat cu unul din comert, mai mare, ca sa aiba loc si releul.

In rest, alimentator, invertor - dupa dorinta fiecaruia (se poate concepe si ceva cu un UPS recuperat, dar totusi, cu o sursa separata, fiindca cea din aparat este prea mica).

IMPORTANT ! Am uitat sa adaug in schema de 220V, frigiderul (alimentarea sa la 220V), alimentat din acelasi loc cu sursa. In acest mod, la functionarea invertorului, sunt decuplate amandoua (este neproductiv sa alimentezi rezistenta frigiderului din invertor, iar sursa nu poate ramane in bucla inchisa cu invertorul fiindca se va descarca bateria).

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian Stoica

Departe de mine intentia de a fi ironic .Sunt adeptul lucrurilor cit mai simple.

Din experienta mea de rulotist (au trecut multe rulote prin mana mea, si continentale si UK), stiu sigur ca aproape toate investitiile facute la o rulota se pot trece la pierderi in momentul vanzarii.

M-am lovit chiar de replica: a, dar nu mai e instalatia originala.

Acesta este singurul motiv pentru care am spus ca s-ar putea sa complicati lucrurile.

In rest mentionez inca o data ca n-am intentionat sa lezez pe nimeni si nici sa ironizez.

Daca cineva se simte jignit , scuze!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mihnea Stoenescu

Multumesc, @Cristian57, iau ca atare ceea ce ai scris. Eu nu am modificat nimic in afara  schimbarii "coajei" tabloului de 220v AC (care era atat de meschin incat nu mai incapea nici un ac in el !), nu am miscat sau desfiintat nici macar 1m de cablu !

Tot ce am facut a fost sa completez si sa actualizez instalatia (din 1990) la noile cerinte ale timpului in care traim.

In ceea ce ma priveste, nu cred ca cineva si-ar dori o rulota exact asa asa cum a fost a mea initial.

Deasemenea, cred ca oricine stie ca nu-si va putea recupera niciodata in intregime sau cel mult partial, investitiile facute.

In general, fiecare o face din pasiune, din dorinta de a personaliza si nu are in vedere aprioric (cred eu) o tranzactie cu titlu oneros. Aceasta nu inseamna ca exclud aceasta viziune, dar trebuie sa admitem ca si proprietarul respectiv va proceda in consecinta.

Numai bine !

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Traian M

Deci ma gandesc sa pun si eu panouri solare, baterie cu redresor etc. Am nevoie de putin ajutor sa stiu cum le conectez.

1.Prima oara voi avea bateria si redresorul, aici e destul de simplu, redresorul il bag intr-o priza de 220 care o am deja sub coltar si conectez bornele la baterie ca s-o incarce. Ce nu stiu e cum conectez acum bateria la rulota ca sa mearga consumatorii. Pur si simplu pot sa conectez la orice fir de 12 volti din rulota si se duce curentul in toata rulota? Aici vreau niste sfaturi, unde se conecteaza firul ce vine din baterie la rulota?

2. A doua oara vor venii panourile solare, cred ca voi pune vreo 2 sau 3 din acestea Panou semiflexibil Mono, panouri solare fotovoltaice

a. prima intrebare la acest topic: daca am 3 panori conectez cele 3 plusuri impreuna si cele 3 minusuri impreuna si practic cele 2 fire + si - rezultate le bag in microcontroler?

b. apoi din microcontroler ma conectez la plusul si minusul bateriei si apoi tot din microcontroler tb sa ma conectez la rulota sau ramane conexiunea de la punctul 1 din baterie la rulota?

3. Mai e nevoie de vreun comutator ceva cand rulota e conectata la 220 ca sa nu dea si redresorul si panourile in acelasi timp, sau nu are nimic daca dau amandoua in baterie?

4. trebuie sa ma leg cu vreun fir la caroserie? Mai trebuie si altceva?

 

Poate cand achizitionez toate cele de mai sus, se ofera cineva de prin sau pe langa Bucuresti, sa ma ajute sa fac instalarea fara sa ma rupa de bani ca un mare mester electrician :))).

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Sorin S

Cannd ai toate cele necesare cauta-ma si vorbim ce si cum,  ok? ?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.