Vizitator rica

Cea mai buna solutie pentru alimentare cu curent...

19 postări în acest subiect de discuţie despre Cea mai buna solutie pentru alimentare cu curent...

Cea mai buna solutie pentru alimentare cu curent...

Vizitator rica

Care este cea mai buna solutie de alimentare cu curent a rulotei?

In afara de spatiile amenajate in care ai curentul asigurat.
Generator, invertor, acumulator, pornirea motorului regulat...panouri solare, pedalatul...?

Eu cred ca un generator de 800-2000W pare fi destul de ok pentru asigurarea necesarului unei rulote.

Voi?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Vizitator rica

Dupa cum spunea Adrian candva tot timpul ai nevoie de o rezerva.

hi

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Vizitator rica

Ai o noapte rece, esti plecat de o saptamana, nu mai ai gaz...bateria e pe duca...pornesti generator pentru incarcare, mai bagi o aeroterma sa incalzesti...pentru asta ai nevoie de o rezerva de putere.

Nu te limitezi pe maxim putere instala.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Vizitator rica

O rulota din ce vad pe aici ar fi ideal sa aibe siteme paralele la 12 V si la 220 V.

O baterie dedicata pentru rulote la care poti lega in invertor pentru diversi consumatori mici de 220 v.

Si ideal ar fi un generator care sa asigure incarcarea bateriei si asigurarea tensiunii pe 220 V.

Eu m-am lamurit si asta este concluzia la care am ajuns.

Gresesc?

askc

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Vizitator rica

(:)

Bun asa Ionut.

Dar vezi ca de panouri cam fuge lumea ca sunt scumpe si din alte motive... nu le mai pun aici.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David

Salutare si respect!

Din nou am citit cu interes ceea ce a-ti scris si postat incercand sa hotarasc si eu ce si cum voi face in legatura cu autonomia electrica a rulotei, caci despre asta vorbim.

Intradevar conteaza foarte mult si cu ce este dotata rulota si cu ce si-a inzestrat-o fiecare cu trecerea timpului. Eu am cautat sa-mi achizitionez "scula" fara prea multe  functionalitati dar sa aibe minimul necesar, caldura pe gaz, frigider (3 in 1), aragaz, 2 paturi, baie fara dus, (apa provoaca probleme, si unde merg este apa din belsug, mare, FELIX, ma rog statiuni, off-camping), sa nu fie grea si nici asa veche, antibalans si suport de bici!

Acum ca sa le gasesti pe toate si la un pret acceptabil este destul de greu, dar s-a intamplat.

Scuze poate am deviat un pic cu descrierea  dar trebuia sa ajung unde vroiam.

Cum spuneam am gasit ce am vrut , dar nu avea toate dotarile electrice, Dumnezeu mai stie pentru ce au gandi-to "frantujii".

Nu are acumulator propriu, nu are circuit pentru incarcare de la masina, nici auxiliar cu redresor pentru incarcare acumulator in cazul alimentarii la 220v, are doar circuitul pentru frigider 12v si lumina (lumina care este prevazuta doar la 12 v prin trafo, implicit pe circuit frigider in mers).

Este prevazuta pentru  alimentare (priza exterioara) 220v , tablou sig, trafo pentru iluminat interior 12v si prize care sunt toate la 220v.

Deci ce mi-a ramas de facut?

Sa iau o hotarare de cum si cu ce sa dotez rulota pentru toate situatiile de "nevoie electrica".

Am tot citit pe ici pe colo si am hotarat  nu pot spune cum spune titlul sa gasim cea mai buna solutie, dar pentru mine v-a fi !"cat traiesc, sper!" dupa cum spune mottooul meu), deci imi inzestrez rulota cu un acumulator  de 100 A , (probabil normal, cu acid, celelalte fiind mult mai scumpe, si poate o voi "marita")generator 850 VA, un redresor 100 w7 10A pe incarcare cu protectie la supraiancarcare si scurtcircuit, un invertor pana in 1000 w, asta pentru a putea functiona pe generator, si a incarca acumulatorul rulotei in regim de off-camping  functionand pe ce doresc: generator sau acumulator, invertor, etc...

Pentru incarcare acumulator rulota in mers imi voi rezolva problema cu circuitul separat de la autoturism pentru incarcare, ocazie cu care am sa pozez un nou circuit pentru functionare frigider si lumina in mers! (de sectiuni corespunzatoare cu toate cele: sig, relee, dioda).

Cam asta este istoria mea cu rulota ! Ar fi fost prea frumos sa le aiba pe toate  dupa cum am dorit !Imi cer scuze daca v-am plictisit !

Apropo ! imi mai "baga" Bogdan in cap si chestia cu panoul fotovoltaic si gasind-ul la pret bun! (500 ron: panou 50 w, regulator si invertor 500w), stau pe ganduri!

Adrian stiu ca ai de comentat cu panoul ca  nu e de super firma, dar amintesteti ca si generatorul tau este aidoma, de altfel si al meu, l-am cumparat din OBI!

Cu stima si respect va saluta de la CALAN, un rulotist hunedorean!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Vizitator bogdan bontescu

David, am uitat sa iti scriu, sunt electronist si inca ceva, sunt oameni care sfidand logica, bunul simt si instinctul de conservare FUMEAZA. Daca esti din aceasta categorie fa conversia si observa in cat timp iti iese gratis echipamentul necesar (probabil vreo 2 - 3 luni) si esti si mai sanatos, daca nu, poate un coleg care are acest obicei zilnic, renuntand la fumat, ti le  face cadou din castig !  gbb

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Razvanstanescu

Salut ,

Solutia ideala , dar si scumpa , este dupa parerea mea un HONDA EU20i care are si invertor este si silentios si are o autonomie de 9 ore cu un plin de 4 litrii pe modul economic , care este arhi suficient pentru rulota , si pe deasupra este si automat , adica in mom in care ai nevoie de mai multa energie se turaza singur si ti-o da .  ptg

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Vizitator

Cea  mai buna solutie este aia care ti-o permiti , la fel ca si rulota.

Eram acum vreo 4ani la Iepuresti de 1Mai , si a venit unu' cu un camper de vreo 40.000EURO .

Montase o antena TV care era usor 2500EURO si multi cazusera pe spate.

Pai trebuie sa te gandesti asa :

- ala de daduse 40.000 pe camper pusese o antena care era 5% din valoarea masinii

- cei care aveau rulote de 1-2-3000Euro le dublau valoarea daca puneau asa ceva pe ele

Asa si cu generatoarele performante sau cu panourile solare.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David

App , cand scriam aici in octombrie trecut , gandeam una, s-a intamplat altceva de fapt.

Dupa discutii si sfaturi/indicatii am achizitionat mult echipament pentru rulota , de toate felurile .

Nu este obligatoriu sa si vand rulota cu echipamentul auxiliar montat de mine , se poate folosii pe oricare alta rulota .

Chiar ventul la 12 v poate fi demontat, refolosit s-au vandut.

In schimb imbunatatirile termice vor ramane definitiv pe rulota.

Antena de 2500 de euro la camper de 40 de mii mai merge , dar la una de 2  , 3ooo nu cred ca-si permite persoana si nici nu vad rostul, dar cine-si permite, treaba lui.

Antena eu inca nu am luat, aici pe Italia sunt scumpe cam toate produsele pentru rulote, dar la sugestia lui Ninel am vorbit pentru a-mi achizitiona un resiver si LNB la 12 v pentru a-l folosii cu o cartela focus sat, antena am una ramasa de la "dolce ".

Tv am luat unul LCD de 19" dar are 40w, pe cand unul cu led are in jur de 12w, ma bate gandul sa-l revand cel cu LCD.

Generator cum am spus am o chinezarie de 850 w, luata din OBI care consuma doar 1, 8 l nu 4/24h, care la randul ei se tureaza singura in raport de sarcina.

Dar achizitionand si 2 panouri de 100 w fiecare , cu echipamentul aferent, nu cred ca o sa fiu nevoit sa pornesc prea des chinezaria.

Apoi am luat 2 invertoare , unul cu sinus normal si unul cu sinusoida modificata , dar dupa ce le-am cumparat pe acestea, am inceput sa-mi achizitionez tot echipamentul la 12 v, asa ca as putea sa revand invertoarele daca asta doresc.

Mai ales ca am gasit alimentator pentru leptopul meu de la 12 la 19v, numai ca sunt destul de scumpe, dar nu mai sunt nevoit sa folosesc invertor pentru 220 v, find cam tot la 12 v, inclusiv 2 ventilatoare si un uscator de par , ba chiar un radiator micut de 155 de w, deci consum de A mai mic.

Mai ramane doar frigii. ce ar putea fi folosit la 220 v, dar asta in conditii de alimentare cu 220 v doar .

Bateria este una cumparata de la exis de 120 Ah , nu stiu cat tine , nu am reusit s-o probez , dar unul din colegi pe un alt forum imi spunea ca este multumit de ea, mai ales ca are si mover la rulota si nu ezita sa-l foloseasca .

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Catalin Vascu

(:)

Bun asa Ionut.

Dar vezi ca de panouri cam fuge lumea ca sunt scumpe si din alte motive... nu le mai pun aici.

Salutare!

Noi ne hotarasem sa investim intr-un panou solar, desi ne depaseste bugetul...

Noua ni se pare ca e singura solutie pentru a nu mai depinde de grija generatorului, ca trebuie sa-l duci departe sa nu deranjeze (dar nici sa nu ti-l fure vreun binevoitor peste noapte), sa ii faci plinul, s.a.m.d....in fine, un stres in minus.

Dar am vrea sa aflam mai intai si parerile voastre, mai ales cele contra..care sunt dezavantajele?

Multumim!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David

Salut !

Cum am mai scris eu am cumparat 2 panouri de 100 w bucata (unul l-am montat pe rulota si unul montat pe suport cu cablu de aprox 20 de m legat permanent cu celalalt panou, doar il conectez la panou, asta pentru a-l putea pune in soare atunci cand rulota este la umbra + un lant la fel de lung pentru asigurare impotriva rau voitorilor), o baterie de 120 Ah si restul echipamentului .

Sunt multumit , imi asigura tot necesarul de curent electric, becuri cu led , benzi cu led, cass, tv, vent, ventilatoare , 3 colere la frigider ce au functionat incontinuu, totul la 12v mai putin frigiderul care la 12v consuma 8.5 A. In mers am si incarcare de la masina si a functionat frigiderul atat la dus cat si la intors  la 12v avand in permanenta pe bateria rulotei aprox 11, 9 - 12v , asta ciculand noaptea si avand doar incarcarea de la alternatorul masinii. In camping noaptea lasam aprinsa pentru veghe afara o banda de led de 7w.

Tot consumul de seara nu trece de 1-1, 5 Ah +instalatie tv inca 3Ah , cam 4, 5 Ah pe parcursul a catorva ore dar dintr-o baterie de 120Ah este neglijabil.

Nu am intalnit zile fara soare sa-mi dau seama cat tine bateria fara incarcare, mover iar nu am pentru a fi solicitata.

La intoarcere pe timp de zi cu soare a fost peste 12v fiind " prezenta" si incarcarea panoului de pe rulota .

In prima zi de campare am functionat cu frigiderul la 12v, pe gaz nereusind sa-l pornesc( da scanteie , se vede , se aude o "bubuitura"in el dar nimic ) dar dimineata bateria a fost sub valoarea de functionare normala, asa ca am platit si m-am racodat la 220v.

Detin si un generator de 850 w dar nici nu l-am luat cu mine, fiind "arhisuficienta ,   incarcarea solara, unde mai pui ca panoul din soare statea toata ziua intr-o singura pozitie noi revenind in camping doar seara.

Am mai fost in off camping 3 zile cu soare, rulota la umbra doar dupa masa, panoul mobil rotit dupa soare, frigider la 12v in functiune , il opream cateva ore noaptea si ne-am descurcat.

Dezavantaje nu prea vad a fi dupa parerea mea , eventual riscul de a ramane fara el (cum spuneam eu il asigur cu un lant si lacate, dar sunt convins ca nu-i suficient pentru un hot, doar pentru unul prost si pentru persoane cinstite). Costul panourilora fost relativ convenabil 100 de euro bucata , bateria cam cat amandoua panourile si inca o suta si ceva restul (cabluri, lant, lacate, leduri, ventilatoare, colere, relee, intreruptoare, prize 12v, invertor cu sinus modificat etc... si inca 100 de euro un invertor cu sinusoida pura, dar astea de putere redusa 500 de w cele mai mari fiind mai scumpe si neavand la ce-ti folosii la rulota).

Ca durata de "viata ", tot echipamentul se preteaza la ani buni, nu-ti trebuie benzina, ulei , nu face zgomot, nu polueaza, isi face doar treaba atuni cand este soare si nu sunt nori, de aceeia este necesar o baterie de capacitate mai mare, nu ca n-ar fi suficienta una de 70  Ah, poate chiar una de 50 Ah , dar ce vei face cu o baterie mica atunci cand vei prinde cateva zile innorate ? Mai pornesti masina si incarci bateria rulotei de la masina daca dispui de incarcare de la masina si tot te descurci cumva ! Aici generatoarele au un atuu in fata panourilor solare !

Acum fiecare hotaraste pentru el cum ii este mai avantajos !

Numai bine ! superok

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David

Asa este , fiecare cum gandeste .

Imi place ca esti un inversunat "partizan anti panouri ", ramai fidel generatoarelor .

Totusi nu inteleg de ce-i propuneai acum ceva vreme lui Silviu sa-ti construiasca un panou home-made , intr-una din iesirile saptamanale?

Cam de prin perioda aceeia nu prea l-am vazut comentand ceva , activ cand si cand si " basta "!

Oricine ce ar spune nu se compara cele 2 moduri de producere a energiei electrice.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Vizitator

Am si eu o intrebare: care invertor este mai bun, cel cu sinusoida pura sau cel cu sinusoida modificata ?

Multumesc anticipat de raspunsuri.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David

Sinusoida pura aproape egaleaza sinusoida la tensiunea de 22o v folosita in retelele casnice, ( are colturile ovale/rotunde), pe cand cea modificata , dupa cum si reiese din insasi denumirea ei, este o sinusoida modificata cu colturi drepte.

Deci invertoarele cu sinusoida pura sunt mai bune. Dezavantaj: sunt mult mai scumpe!

Cele cu sinusoida modificata risti sa-ti termine "niscai" aparate sensibile. Am patit-o!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Vizitator

Daca ma duc si vreau sa cumpar, cum fac diferenta intre cele doua feluri de invertoare ?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David

Tocmai "insasi pretul" face diferenta, sunt mult mai scumpe chiar mai mult decat dublu (asta mai depinde si de unde le achizitionezi), sunt si mai grele de altfel si mai si scrie pe ele ( cel putin este inscriptionata sinusoida).

Bunaoara pe unul cu sinusoida modificata de 500 w am platit 100 de lei , iar pe unul cu sinusoida pura doar de 150 w am platit aproape 100 de Euro! Deci de 4 ori mai scump!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David

Invertor auto 3000W

Daca te  uiti pe aici sunt mai multe modele si puteri diferite!

Se pare ca s-au mai redus un pic preturile!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.