Cristi Enachescu

Instalatie apa - alimentare cupla rapida

15 postări în acest subiect de discuţie despre Instalatie apa - alimentare cupla rapida

Instalatie apa - alimentare cupla rapida

Cristi Enachescu

Buna ziua stimati colegi,

am initiat acest topic aici pt ca la sectiunea Probleme tehnice nu am gasit o subsectiune dedicata instalatiei de apa. Doresc sa va supun atentiei si, implicit sa va cer sfatul cu privire la urmatoarele aspecte: am montat pe rulota un regulator de presiune Colorado prevazut cu o cupla rapida pt furtun de gradina (vezi poze atasate) precum si un rezervor fix alimentat din exterior printr-un buson tip combustibil auto, rezervor in care se afla pompa de 12V submersibila si din care pleaca furtunul care face legatura cu restul instalatiei rulotei. Ceea ce vreau eu sa fac este sa pot lega si acel regulator de presiune la instalatie, astfel incat atunci cand am posibilitarea racordarii la o retea de apa exterioara sa pot face acest lucru si sa nu mai am nevoie de pompa, dar nici sa se incarce rezervorul, iar cand nu am aceasta posibilitate sa folosesc rezervorul fix impreuna cu pompa, dar umpland rezervorul cu apa sa nu se scurga pe la regulatorul de presiune. Intrebarea mea este daca imi sunt suficiente doar supapele de sens montate conform schemei atasate sau ar fi necesare si niste robineti pe care sa-i actionez in functie de situatie (sursa de alimentare cu apa).

Multumesc si astept opiniile voastre.

Schema instalatie apa.PDF

IMG_5586.jpg

20160311_164409.jpg

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Mihnea Stoenescu

Schema este ok. La utilizarea sursei externe, intreruptorul pompelor se va pozitiona pe "0".

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Drinovan Ovidiu

Se pot pune 2 supape de sens! Una inainte de dopul de la bidon si alta inainte de stut-ul de la regulator, daca acesta nu are cumva din constructie. Acum nu stiu in ce pozitie trebuiesc sa steie supapele de sens sa functoneze bine!? Orizontal sau vertical?

Modificat de Drinovan Ovidiu

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristi Enachescu

@Mihnea Stoenescu acum contactele de la intrerupatorul care se vede langa acel regulator de presiune, nu au nicio legatura cu vreun fir de la pompa. Pompa din rezervorul fix este legata din punct de vedere electric doar cu instalatia electrica a bateriilor (chiuveta bucatarie, chiuveta baie si dus). Cred ca acel intrerupator a fost montat in ideea ca acea cupla rapida ar putea avea si o functie inversa, adica sa se poata conecta la ea un dus extern si atunci intrerupatorul in pozitia 1 concomitent cu actionarea parei de la dusul extern ar comanda pompei din rezervorul fix sa impinga apa din rezervorul fix catre exteriorul rulotei. Corect rationamentul meu? Daca da, eu nu doresc acest lucru, de aceea am si decuplat acel intrerupator de la firele pompei. Ceea ce doresc eu e sa pot cupla un furtun cu apa la acea cupla care sa tina rulota sub presiune, iar apa sa curga doar prin simpla deschidere a robinetului de la baterie (fara a mai fi necesar microcontactul declansator al pompei pt ca daca ar fi ok schema cu acele supape de sens, in acest caz in rezervor nu ar fi apa). Cat despre pozitionarea supapelor de sens (vertical sau orizontal) @Drinovan Ovidiu nu stiu daca are vreo importanta sau daca are nu o inteleg eu. Tocmai aici era nedumerirea mea: daca acele supape de sens montate pe furtune cum le-am aratat in schema pot avea rolul de a inchide unul din cele 2 circuite, functie de sursa de alimentare cu apa: continua prin furtun + cupla rapida sau discontinua conditionata de umplerea rezervorului.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mihnea Stoenescu

Cand am spus ca alimentarea circuitului aferent pompelor trebuie inhibata prin intreruptorul dedicat  (trebuie sa se afle pe tabloul de comanda 12v), m-am referit la necesitatea ca pompa din rezervorul (gol, neutilizat, din rulota) sa nu functioneze in gol atunci cand se foloseste apa retelei. Deschiderea robinetelor ar porni (nedorit !) pompa mentionata. Cat despre acel contact electric asociat iesirii (acum, intrarii) externe, sunt intru totul de acord. In rest, repet, schema hidraulica este ok, cu contactele intrerupatoarelor din robinete, pasivate (lipsite de alimentare).

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristi Enachescu

Multumesc @Mihnea Stoenescu. M-am lamurit acum. Ramane doar sa gasesc pe tabloul de comanda 12V acel intrerupator de anulare a pompelor. Desi, daca stau bine si ma gandesc mai mult, acum imi dau seama ca s-ar putea sa nu fie intrutotul functional acest sistem cu alimentare externa deoarece WC-ul meu este din acela fara rezervor de apa sus. El isi trage apa prin pompa lui tot din rezervorul fix de unde se alimenteaza si chiuvetele si dusul. Si atunci daca cuplez alimentare externa si sta instalatia sub presiune, va ajunge apa si la WC, dar circuitul electric al pompelor fiind anulat, va fi necesar doar apasatul butonului pt a se trage apa la WC????

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mihnea Stoenescu

Categoric, acest sistem pe care mi l-ai adus la cunostinta, nu va permite spalarea WC-ului in situatia alimentarii externe. La WC nu exista robinet iar spalarea vasului se face direct cu jetul din pompa actionata, cateva momente, din butonul local. Acesta va fi un "minus" al noii configuratii, din pacate. Partea fericita este ca se poate face functional prin folosirea unei electrovalve (bineinteles, cu supapa de sens pe circuitul pompei originale).

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Traian M

Mie tare mi-e frica daca tii furtunele de la instalatia rulotei sub presiunea apei de la retea o sa cedeze pe la vre-o conexiune, stutz sau racord si te trezesti cu rulota inundata. Furtunele astea nu-s facute sa stea sub presiune constant, standard pompa porneste doar cad deschizi robinetul si furtunele nu sunt niciodata in tensiune.

  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristi Enachescu

@Traian M nu intentionez sa fac lucrul acesta pt o perioada lunga de timp, ci doar in anumite concedii in campingurile sau in locurile off-camp unde as avea posibilitatea unei astfel de racordari la o sursa externa de apa. Acea cupla rapida pe care o am eu montata pe rulota este de fapt un regulator de presiune care scade de la presiunea retelei externe la 0, 7 bar

COLORADO Tap Water Regulator

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristi Enachescu

@Mihnea Stoenescu am realizat montajul supapelor de sens conform schemei. Nu am gasit intrerupatorul pompei de pe tabloul de 12 V, dar ma gandesc ca as putea lega unul din cele 2 fire ale cablului de la pompa de apa din rezervor la acel intrerupator de la cupla rapida, iar cand m-as racorda la o sursa de apa externa (retea), as pune comutatorul in pozitia "0" si astfel s-ar anula circuitul pompei, iar cand as folosi apa din rezervor as muta pe "1" si atunci ar lucra pompa la deschiderea robinetilor. Corect?

In ceea ce priveste functionarea WC-ului, uitandu-ma pe net despre modelul meu C200 am gasit urmatoarele filmulete

 si

 

 

din care am tras concluzia ca exista o pompa distincta in cadrul WC-ului si ca apa ajunge prin furtun acolo si sta intr-o oarecare presiune (0, 5 - 0, 7 bar), iar la apasarea butonului de tragere a apei la WC atunci intra in functiune aceasta pompa. Deci cred ca legand rulota prin regulatorul de presiune (cupla rapida) la reteaua de apa externa ar putea ajunge apa si la WC, care ar putea fi functional. Corect? Unde o am acum nu pot face astfel de probe, deoarece nu am apa curenta de la retea.

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mihnea Stoenescu

Da, se poate intrerupe alimentarea si in acest mod, daca nu exista intrerupator pentru pompe.

Ceea ce este in buda este un electroventil (actionabil la nevoie). Pompa se afla undeva prin rezervorul de apa. Ca atare se poate folosi si apa din retea, functionalitatea budei neavand de suferit (bineinteles, cu supapa de sens montata).

Modificat de Mihnea Stoenescu

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristi Enachescu

Buna ziua,

 

cu scuzele de rigoare pt intarzierea cu care postez aceste informatii, doresc sa va comunic faptul ca in vara aceasta, in timpul sejurului de la mare, fiind amplasat destul de aproape cu rulota de grupul sanitar al campingului am avut, in sfarsit, ocazia sa fac proba instalatiei descrisa mai sus.

Am intrerupt unul din cablurile de alimentare ale pompei submersibile din rezervorul fix si am legat cele doua fire la acel intrerupator simplu (2 pozitii: 0 si 1).

Dupa ce am imprumutat de la un vecin din camping un furtun (al meu nu era suficient de lung), le-am insiruit pe amandoua, m-am cuplat la reteaua de apa de la grupul sanitar cu un capat al furtunului, iar cu celalalt capat m-am cuplat la rulota la acel regulator de presiune. Am actionat intrerupatorul in pozitia "0" pt a inchide functionarea pompei din rezervorul fix si am actionat bateriile de la chivete. Urrrrraaaasuperok functioneaza.

Chiar era o presiune ceva mai ridicata decat atunci cand foloseam apa din rezervorul fix.

Entuziasmat de reusita, dar si putin stresat de faptul ca distribuitorul cu 2 cai (pentru a nu monopoliza acea sursa) pe care-l montasem la cuplarea la reteaua externa de la grupul sanitar nu era chiar asa de bun si curgea pe langa el, am decis sa inchei experimentul, sa strang furtunele si am uitat sa fac proba si la vasul de WC tamp.

Asa ca astept urmatoarea ocazie, dar cred ca functioneaza si apa de la vasul WC, concluzionand ca se merita o investitie de aprox. 380-390 ron intr-un astfel de regulator de presiune, mai ales pt locurile unde exista posibilitatea racordarii la reteaua publica de apa (se scutesc foarte multe drumuri si foarte multi litri de carat pt a se alimenta rezervoarele de apa).

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Andrei Urucu

Pentru rulotele cu pompa exterioara, eu am rezolvat problema asa, cu doar 50ron! ~30 ron bidonul si 23 ron plutitor+mufa rapida.

Si vara, daca pozitionez bidonul la soare, fac si de apa calda moca!

image.jpeg

  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Petre

 Si eu am facut rost de un sistem de alimentare cu apa a rulotei folosind un plutitor si un furtun de apa cu mufe de cuplare rapida, acolo unde exista apa curenta , in campingurile amenajate spre exemplu. Am un rezervor de apa Aquaroll , care il rostogolesti tragandu-l cu un maner. Am gasit din intamplare la talciocul saptamanal o cutie cu plutitor , furtun si mufele rapide si inca trei capace de la diferite tipuri de bazine. Unul din capace se potriveste la butoiul meu pe partea laterala. Astfel daca ai sursa de apa curenta, folosind un astfel de plutitor ai rezolvat preoblema de a nu ramane cu rezervorul de apa gol. Astfel de plutitor am vazut la vanzare si pe un site cu accesorii rulote unde costa cam 150 ron, doar plutitorul. Eu am cumaparat tot pachetul cu 40 ron, repectivul vanzator nestiid ce este.

112393232_1_261x203_rerzervor-apa-rulota-brasov.jpg

20161030_133204.jpg

20161030_133136.jpg

Modificat de Petre
  • Like 1
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Petre

Am in vedere sa adaptez un sistem de alimentare cu apa a rulotei in locuri unde este acces la reteaua de apa . Vreau sa folosesc o supapa de sens la intrarea unde vine cuplata pompa submersibila a rulotei , astfel incat atunci cand voi cupla rulota prin intermediul unui furtun la o retea de apa , acesta sa nu curga prin locul unde se cupleaza pompa submersibila, nemaifolosind-o pe aceasta in momentul respectiv.Pt comanda alimentarii cu apa , prin intermesiul bateriilor de la chiuvete si de la dus  , am sa folosesc o electrovalva de 12v care se va cupla in paralel cu mufa de alimentare a pompei submersibile, Astfel in momentul in care se deschide un robinet , microcontactul acestuia va comanda electrovalva si apa va intra in circuitul rulotei.Nu va fi sub presiune instalatia de apa a rulotei, neexistand riscul deteriorarii acesteia.

Astel de eloctrovalva sau solenoid se foloseste la panourile solare pt incalzirea apei .Sunt fie din plastic fie metalice si intatrea si iesirea sunt de 1/2".Am sa revin cu poze in momentul finalizarii lucrarii.

:salutari:

 

20180407_110607.jpg

  • Like 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Conţinut similar

    • Vasile Oae
      de Vasile Oae
      Cumpăr butelie din fibra de sticla pentru rulota. Volumul nu e așa important 5-12kg (12-24L), dar vreau sa aibă cupla rapida de Anglia, de 20mm.
      Daca nu se poate butelie, poate are cineva un stut (robinet) cu filet pe butelie de 3/4 și ieșire pe cupla rapida de 20mm. As putea sa schimb robinetul existent la butelia verde.
      Am atașat și câteva poze de la o astfel de butelie.




  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.