Viorel C.

Panouri solare

27 postări în acest subiect de discuţie despre Panouri solare

Panouri solare

Viorel C.

Dupa cum se stie probabil, panourile solare transforma puterea soarelui in energie care poate fi utilizata in rulota sau autorulota. Aceste panouri solare, canalizeaza energia soarelui direct spre incarcarea bateriilor, ceea ce este extrem de convenabil atunci cand te afli intr-o locatie care nu are o alta sursa de alimentare la curent (energie).

Cand nu este conectat cu rulota la energia electrica 220V, panourile solare devin automat sursa ta de energie care incarca bateriile.
Exista diferite dimensiuni ale panourilor solare, mai multe panouri oferind o putere mai mare a energiei.

Dar inainte de a se investi in aceste panouri solare, exista unele lucruri ce trebuiesc luate in considerare.
In primul rand pretul destul de ridicat.
Lipsa soarelui si noaptea, duc la inutilitatea panourilor.
Exista insa multe argumente pro, ce fac ca panourile solare sa devina o necesitate:

Panourile solare nu folosesc nici un fel de combustibil, nu au componente in miscare si nu produc zgomot.

146xpd.jpg

Conectarea panourilor la baterii se face printr-un regulator.

30lnjih.jpg

Prin conectarea panourilor la baterii, acestea vor fi in permanenta incarcate si durata de viata a acestora va fi extinsa.

29475z8.jpg

Atentie insa, folosirea din abundenta a curentului acumulat in baterii, duce la o diminuare a puterii acestora.

"Viata" unei baterii, este in medie de 5 ani.

2nbud4x.jpg

Modificat de Viorel

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Silviu

Avand in vedere faptul ca nu mai gasesc poze din timpul constructiei, voi incerca sa va povestesc (cat mai amanuntit) cum se realizeaza practic un astfel de panou.

Se incepe prin achizitionarea materialelor necesare, in principal celulele solare. Ar mai fi necesare benzi de interconectare. Pentru fiecare celula sunt necesari cam 160mm (asta la un format al celulei de 80x150mm, cum am avut eu).

Numarul de celule necesare: pentru acumulator de 12V - 36 buc. Nu incercati cu mai putine, randamentul scade. O celula poate debita - in gol- max. 0, 6V. Atentie, asta inseamna la curent 0A. Randamentul maxim este la 0, 4V/celula. Practic, celula solara se comporta ca un generator de curent constant, ea debitand aproximativ acelasi curent intre 0V (scurtcircuit) si 0, 4V. Peste 0, 4V curentul scade dramatic. Deci, pentru un acumulator auto, 36 de celule inseamna un curent maxim livrat pana cand acumulatorul ajunge la 14, 4V. Sfatul meu e sa comandati cam 40, celulele astea se mai si sparg.

Benzi de interconectare: dupa cum spuneam, sunt necesari cam 160mm pentru fiecare celula. Asta pentru formatul de 8x15cm. Fiecare celula are, pe fata, doua trasee metalice, iar pe spate - 3 insulite. Acestea reprezinta "bornele". Benzile de interconectare au cam 3mm latime, sunt deja cositorite. Mai trebuie luat in considerare si modul de aranjare a celulelor pe panou, nu veti pune un singur sir de 36 de celule, deci trebuie sa faceti conexiuni si intre coloane.

Flux pentru lipire si fludor: exista asa numitele "markere de flux". N-am, avut asa ceva, am volosit sacaz dizolvat in alcool izopropilic si aplicat cu pensula de desen. A functionat foarte bine.

Alte materiale: o foaie de geam (nu va chinuiti cu cine stie ce geam, cu straturi antireflex sau alte maimute, ca nu merge; eu am folosit geam chior, float, de 3mm, dispinibil la orice geamgerie de cartier) dimensionata astfel incat sa incapa toate celulele si sa mai ramana si spatiu (dar nu exagerat), o rama de aluminiu (preferabil) care va asigura rigiditatea ansamblului, distantiere/cruciulite pentru faianta sau gresie, ca sa putem aranja uniform celulele (aspect comercial), un tub de etansant/mastic (parerea mea este ca ar trebui transparent si sa reziste la umezeala), o bucata de OSB cam cat geamul (la mine este spatele panoului), cabluri de conexiune (multifilar, sectiune minim 1, 5mmp, cat il vreti de lung - eu am 10m), o dioda care sa suporte curentul debitat de panou. Eu am volosit o dioda de 10A, ca aia am avut-o prin casa. Evident, o BRRC (dar nu multa, ca se sparg celulele). Daca aveti si niste silicagel, nu strica, dar merge si fara.

Constructia:

1. Se iau doua celule, si se aranjeaza ca pentru montaj. Adica cu fata in jos, cu distantierele de gresie intre ele. Masurati cota la care trebuie sa taiati benzile de interconectare. Acestea se vor monta de pe fata unei celule, pana pe spatele celeilalte. Tocati cate benzi de interconectare va trebuie.

2.Lipiti pe fata fiecarei celule cate doua benzi de interconectare. Fata e aia albastra, care sta catre soare. Pana sa lipiti, dati cu flux pe zona de pe celule pa care o veti lipi (sau cu sacaz diluat in alcool izopropilic). Folositi un letcon de max. 40W. Se poate folosi si fludor dar nu in exces (dupa doua-trei celule va veti da seama cat fludor trebuie). Lipirea se face cam asa: se pozitioneaza banda pe celula (si, evident, se tine cu mana). Se aplica letconul incalzit la un capat si se asteapta sa se topeasca cositorul de pe banda de conectare (devine lucios)- chestia asta dureaza 2-3 secunde. Se misca usor letconul spre celalalt capat, dar nu prea repede - nu depasiti viteza cu care se topeste cositorul in fata letconului). Cu putin exercitiu veti obtine lipituri de calitate. Atentie, apasati cat mai putin (cat sa aduceti banda de conectare in contact cu suprafata celulei). Va atrag atentia ca o celula solara este o chestie din siliciu, care are o grosime de 0, 2mm. Incredibil de fragila. (De asta ziceam sa luati mai multe). Intr-un final glorios veti obtine 36 de celule cu niste benzi lipite de ele.

3. Se bea o bere (de preferat rece).

4. Se monteaza geamul in rama. Nu l-am prins decat cu mastic, sta foarte bine.

5. Se indoaie la 90 grd. spre spatele celulei benzile de interconectare montate la punctul 2.

6. Se aseaza cele 36 de celule cu fata pe foaia de geam (montata deja in rama la pct. 4). Nu uitati sa puneti si distantierele pentru faianta.

7. Incepe lipirea banzilor fiecarei celule pe spatele celulei urmatoare. Operatie asemanatoare operatiei de la punctul 2, doar ca lipitea se va face pe 3 insulite. Atentie, fiecare coloana se va conecta cu urmatoarea in serie (fata ultimei celule din coloana cu spatele primei celule din coloana urmatoare). In final obtinem celulele conectate, gata de functionare.

8. Se aplica masticul pe spatiile dintre celule, in felul asta se va realiza prinderea celulelot de geam.

9. Se conecteaza firele la ultima celula. Se ridica panoul (daca s-a intarit masticul), se conecteaza un voltmetru la fire si se scoate la soare. Ar trebui sa avem vreo 18V in gol. Se comuta aparatul de masura pe functia de ampermetru (recomand sa-l puneti pe scala de 20A) si se masoara curentul de scurtcircuit. In functie de specificatiile celulelor si de cat soare este, ar trebui sa obtineti un curent apreciabil (soare puternic, celule de 1.8W - 3A). Daca testele sunt OK, trecem la definitivarea panoului.

10. Se ia foaia de OSB, se taie la dimensiune incat sa intre in rama. Se vopseste in alb partea care se monteaza catre celule. Se da o gaura prin care sa treaca firul. Firul trebuie innodat, astfel incat, daca ne impiedicam de el, sa nu rupa ceva inauntru.

11. Se trece firul prin gaura, se pot pune cristale de silicagel inauntru, se monteaza foaia de OSB (se poate asigura si cu holzsuruburi) si se etanseaza cu mastic. Tot ansamblul trebuie sa fie etans.

12. Pe firul de "+" se intercaleaza dioda in sensul de conductie.

13. Se termina berea inceputa la punctul 3.

Cam asta inseamna constructia unui panou solar. Trecem la regulator.

Regulatorul de tensiune. Rolul lui este sa limiteze curentul si sa opreasca incarcarea atunci cand acumulatorul este full. Este util in momentul in care panoul poate genera un curent mai mare decat poate suporta acumulatorul si in momentul in care acumulatorul este la incarcat "forever". Adica panoul pus pe acoperisul rulotei si conectat la acumulator. Personal nu folosesc, din doua motive:

-Panoul meu genereaza max. 3A, iar acumulatorul suporta un curent de incarcate de 10A. Deci functia de reglare este inutila.

-Panoul meu nu sta permanent pe rulota, are 10m de cablu si il montez in loc convenabil, astfel incat sa nu trebuiesca sa stau cu rulota in soare. La 3 A cat genereaza panoul, timpul de incarcare al acumulatorului devine... 72 de ore (de lumina). La o medie de 10...12 ore/zi, ar insemna aproape 7 zile de incarcare fara sa consum nimic. Dar cum in fiecare seara mai aprind lumina, mai dau drumul la televizor, n-am ajuns in situatia sa supraincarc acumulatorul. In plus de asta am montat pe rulota un voltmetru (functioneaza intre 10 si 15V), iar in cazul in care depasesc 14.4V... scot panoul din circuit. Mult mai ieftin decat sa cumpar un regulator.

In incheiere, daca aveti intrebari, va rog sa le puneti aici. Nu pe PM, deoarece este posibil sa mai aiba si altii aceleasi nedumeriri.

Puterea pe care o poate debita panoul meu este 14, 4Vx3.2A (valori masurate), adica 46W(maxim). Suficient pentru consumatorii mei (becuri economice, pompe de apa, 1...2 ore de televizor). Pentru consumatori seriosi (statia radio), folosesc in continuare generatorul.

Atentie, multi comercianti, pentru a fi mai convingatori, inmultesc tensiunea maxima in gol (cazul meu 21.6V) cu curentul de scurtcircuit (tot cazul meu 3.2A) si obtin niste puteri... minunate. Daca as calcula asa, panoul meu ar trebui sa aiba 69.12W. Puterea reala este cam asa: nr. de celuleX0, 4Xcurentul maxim (de scurtcircuit).

O zi buna tuturor.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David

Salutare la toata lumea!

Silviu am inteles ca tu ti-ai realizat singur panou, felicitari (esti de meserie, esti priceput si iti si place se vede, nu-i da mana oricui), merita facut asta?

S-au mai bine-l cumparam?

Raportul intre pretul panou finit si pretul celulelor, cabluri, conectori, flux pentru lipit, rame etc, in manopera proprie?

Acum vad pentru prima data ca nu este nevoie de un regulator de tensiune (daca curentul de incarcare generat de panou nu depaseste valoarea curentului de incarcare suportat de acumulatorul nostru) , in schimb dioda obligatoriu pentru dispunerea sensului de circulatie electrica, dar indicat un voltmetru pentru a urmarii valorea  incarcarii acumulatorului si a scoate sau reintroduce in circuit panoul.

Super fain, gbb gbb si chiar foarte economic.

Atentie  bsb sa nu folosim de mai multe ori punctul 3 si puntul 13  bier bier , nu e si cazul meu! ptg aw... :-) pentru tot !

Apropo! tu folosesti totul la rulota direct de pe baterie pe 12v?

S-au prin intermediul invertor, trafo poi inst 12v ! Generatorul pentru orice eventualitate, este la loc de cinste, gata de a  suplinii panoul,   fain, fain ! si demn de luat in seama!

O seara faina !

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Silviu

Salve Devys

Rulota mea nu a fost dotata cu baterie din fabrica. Singurele lumini pe 12V sunt una in baie si una deasupra chiuvetei, dar acestea functioneaza numai cand e rulota legata la masina (cine stie, poate te apuca ceva pe strasse si n-ai unde). Asa ca folosesc cu incredere invertorul. Oricum, pentru baie am montat o aplica luate de pe la Lidl, are si senzor de miscare si se alimenteaza din baterii proprii. Deasemenea, deasupra patului mai am doua aplice pe baterii, din aceeasi sursa. Fiind pe LED-uri, bateriile tin destul de mult. In rest, TV-ul si DVD-ul este la 220V, becurile prin rulota sunt economice. Generatorul il folosesc in serile cand mai intarziem la vreo canasta si/sau bere (mai mult si decat sau) si pun un bec de 100W in cortul rulotei. Sau cand pornesc statia radio, ca aia nu se impaca cu invertorul.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Vizitator rica

@Silviu la panoul facut de tine ai scos si aerul, l-ai vidat?

Ai bagat gaze inerte?

Intreb asta din cauza condensului.

A aparut?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Silviu

Nu l-am vidat, nu am introdus gaze inerte. Condens nu a aparut.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Vizitator rica

Poi este foarte bine ca nu a aparut condensul.

De cand il ai facut?

Pune si tu 2-3-50 de poze cu panoul.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Silviu

Panoul l-am construit in 2011.

In continuare voi pune poze din timpul constructiei (cate 6 poze/post).

6hjqk7.jpg

[img width=533 height=400]http://i60.tinypic.com/vhqat2.jpg

[img width=533 height=400]http://i57.tinypic.com/2ur8j9l.jpg

[img width=533 height=400]http://i61.tinypic.com/23kulh1.jpg

[img width=533 height=400]http://i62.tinypic.com/24v8cyh.jpg

[img width=533 height=400]http://i62.tinypic.com/v83kv8.jpg

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Silviu

Adriane, fa tu rama si geamul, ca ne intalnim la o BRRC in offcamping si il facem in sanul naturii. Da' trebuie sa-ti iei celule si benzi de conectare. Acum sunt mult mai ieftine decat in 2011.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Vizitator rica

Pune si tu ceva link-uri ca azi mi-au iesit ochii cautand celule separat si...  119 numa'panouri am gasit.

APP frumoasa lucrare.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Silviu

Eu le-am gasit pe Elforum.ro, la sectiunea Vanzari. Le vindea un nene din Bacau. Cautati "PRUTIX" pe goagal.

Atentie, chiar daca la un panou intra 36 buc., luati in considerare ca aceste celule sunt foarte fragile. Mai cumparati 3...4 in plus, sa nu te doara capul.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Vizitator rica

Adica tu vrei sa zici ca e decat 4 lei o celula si ai nevoie de 40 de bucati?

-->>160 lei panou.

Mai adaugam:5-10 m magistrala la 9 lei -->> 9-18 lei.

Cativa metri de banda interconectoare la 2 lei m sa zicem 10 m -->> 20 de lei.

Parca mai ziceai si de o dioda: cea mai scumpa 14 lei.

Un silicon 15 lei.

Adicalea iesi cu un panou sub 300 de lei?

Aici preturile: Accesorii Solare

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Silviu

Mai pune rama de aluminiu si geamul, bucata de OSB din spate si... munca de chinez batran. Dar iesi destul de ieftin.

A, sa nu uitam berea :)

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Silviu

Hai sa lamurim treaba cu controllerul.

Ce face un controller? In primul rand limiteaza curentul de incarcare la o valoare convenabila pentru acumulator, in al doilea rand intrerupe incarcarea in momentul in care acumulatorul este incarcat.

Limitarea curentului de incarcare este foarte utila in cazul in care am un panou (sau mai multe) care pot debita un curent mult mai mare decat are nevoie acumulatorul pentru incarcare. De ex, am un acumulator de 100Ah, la care am nevoie, pentru incarcare, de un curent de 10A. Pentru incarcarea lui folosesc 4 panouri solare, fiecare debitand max. 4 A. Peste zi voi avea un curent de incarcare intre 0 si 16A, in functie de pozitia soarelui fata de panouri, de nori, etc. Regulatorul nu va lasa un curent de incarcare mai mare de 10A, indiferent cat pot debita panourile. Mai putin da.

Functia de oprire a incarcarii in momentul in care bateria este full este utila daca ai instalatia montata permanent. In acest caz, indiferent cat de slab e soarele, la un moment dat tot se incarca bateria. Atunci intervine iarasi regulatorul, evitand supraincarcarea acumulatorului.

De ce nu-mi trebuie mie?

Simplu, panoul meu genereaza max. 4A (desi eu, cu mai mult de 3, 8-3.9A nu l-am surprins), deci limitarea la 10A este inutila.

Sistemul meu nu este fix, conectez panoul la baterie doar cand sunt cu rulota. Oricum am grija sa mai descarc bateria noaptea. Preventiv am si un voltmetru, la care ma mai uit printre doua beri  xll . Daca este cazul deconectez panoul. In 3 ani n-am prins momentul asta. Acum, sincer, am si un limitator (l-am facut asta vara, dar n-a avut nevoie sa intre in functiune). Limitatorul este un banal comparator care, la 14.4V deconecteaza panoul si ar trebui sa-l reconecteze pe la 14.2V. Banuiesc ca si regulatorul industrial are acelasi principiu.

Nu incerc sa denigrez regulatoarele solare, ele au rolul lor. Incerc sa va explic principiul de functionare, dupa care fiecare decide daca are nevoie sau nu de regulator.

Despre regulatoarele MPPT cu alta ocazie.

Mutat la sectiunea potrivita.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Silviu

Trebuie sa ai si rabdare sa le faci. Eu, in plus, am si damblaua cu home-made. Si mobila din casa e facuta de mine. Pana si prima mea masina, prin anii 90, a fost facuta din... resturi. Da' eram studentul smecher cu masina  bier.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David
hi hi hi, cam incepe sa-mi dea de gandit ptg,   askc:))))(,   cctr,   ma faceti sa  w;? si eu ! 119,   ggb ggb ,   Si e ceva ! cu cat cumperi unu faci 2 ! gbb , dar trebuie sa  w;? w;?, un piculet ! Dar am facut eu altele si mai si ! mqq .  :-) :-) si vant din spate ! ()| ()|

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Vizitator rica

Ai dreptae Silviu, eu am gresit ca nu am completat ca nu este necesar decat daca ai panouri care genereaza maxim...

Multumim de lamureala.  xll

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David

Da Adrian, sunt foarte multe, se adevereste expresia "cate bordeie, atatea obiceie" si eu am tot citit peste tot, am vorbit si cu Silviu si mai postez si eu din experienta celor ce au construit panouri, "faimoasele panouri fotovoltaice". Sunt diferite moduri de a le construi! Asa ca la treaba! Cum sa faci diverse lucruri singur

  w;? w;? w;?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Marian78

Va salut. A-ti incercat sa faceti panoul , ca tare ma bate si pe mine un gand ? Poate ne chinuim impreuna si iese ceva. Stima

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David

Buna seara ! hi 

Nu , nyo  nu am mai incercat sa construiesc , am ajuns la concluzia  ptg ca oricat de putin ar costa sa fac eu tot nu se ridica la standardul unuia facut de fabrica  suppar , fie el si al unui asa zis " chinezism !" ggb . Deci am cumparat unul policristalin de 100 w pe care l-am fixat pe rulota, apoi am mai cumparat unul monocristalin pe care-l voi monta in soare  qx, s-au f simplu le pot pune amandoua in soare  sn daca se cere !

Am facut masuratori in special de curent sa vad cat scot fiecare in conditii de iarna ,   vazz erau cam 3°, sunt multumit fiecare  debita cam 4, 5 A, cat despre volti, nui problema , scot oricum si la umbra dar la amperi putini.  superok Asa ca sunt multumit! superok 

Daca  w;? un pic pe saiturile de vanzari gasesti si chiar la 100 de euro/buc/100w. Acum tu sti ce si cum vrei ?  ha-ha Regulatoare de asemenea se gasesc la preturi "faine ", mai problema este cu acumulatorul ca sunt mai scumpe cele cu AGM ( suporta multe descarcari si orice fel de incarcare ) dar asta vb  pentru una de 100 Ah sau mai mare ( eu am luat cu AGM de 120Ah, avand 2 panouri capabile sa debiteze in jur de 12 A impreuna, deci cam 10% din capacitatea bateriei, atat cat suporta ea incarcarea in conditii optime).

Dar sunt colegi care au spus ca se descurca si cu o baterie de 80 Ah si aceea normala si sh, si un panou de 50 w, asa ca esti propriul tau " avocat "  ][) pentru a lua o hotarare .

Ce si cum, asta si in raport de puterea instalata a rulotei tale,   ()| sau cel putin de ceia ce-ti doresti sa folosesti la rulota de natura electrica !  zby Numai de bine !

PS . Acum stiu ca se gasesc destul de multe persoane ce nu agreiaza sistemul fotovoltaic! xq  Dar eu dispun si de un generator de 850 w ce are pe el si redresor de 8 Ah, chiar incarcare de la masina in timpul mersului yby si normal alimentarea la 220 V.

Asa ca sunt pregatit din orice pozitie, pentru orice tip de iesire  wt  sn si de conditii meteo ! xll

jdfb.jpg

[img width=300 height=400]http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/853/27dq.jpg

[img width=300 height=400]http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/706/k88j.jpg

[img width=300 height=400]http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/24/kxqh.jpg

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.