-
-
Conţinut similar
-
de Laur Cristian
Salutare tuturor!
Dat fiind faptul că mi-o țin la țară, anume în satul Iepureni (com. Movileni) de lângă Iași, la circa 15 km de indicatorul de oraș, mi s-a năzărit una !
Mai mereu pe lângă rulotă precum omu' pe lângă casa lui, am intrat în discuții "constructive" cu vecinul meu despre rulote și rulotiști (căci am noroc de un vecin bun, prietenos; din acest motiv neexistand îngrădire între terenurile noastre ), încât ne-am gândit să le dăm în folosință la comun (însumând peste 0, 65 h) inclusiv ca loc de campare pentru rulote și autorulote.
Am încropit sloturi pe model de "sens unic", încât manevrele cu spatele să fie limitate la maximum. Ne-au rezultat vreo nouă sloturi generoase.
Plus vreo doua locuri, la intrare, pentru cei ce ajung mai pe înserat...
Deocamdată, accesul pe teren este fără stres pentru cei cu tracțiunea 4x4, dar nu-i vorbă căci în caz de vine cineva cu vreun Logănel avem cu ce "agăța" rulota, încât s-o punem pe poziție.
Evident, ca amenajari sunt multe de făcut la aceste terenuri, însă pentru acei rulotiști dornici să intre mai mult în contact cu natura, să ajungă într-un loc unde să nu-i deranjeze nimeni decât binețea locuitorilor - căci ăsta-i obicei împământenit al locului, toată lumea salută pe toată lumea;
un loc de unde fiecare să se "lanseze" zilnic (ori, poate, doar pentru dulcea odihnă?) în escapade către "Iașul Marilor Iubiri" - oraș care nicidecum nu-i vreunul pe care să-l vizitezi în una-două zile - apoi să știți că noi deschidem larg porțile !
Până acum avem acces la apă de fântână, cu hidrofor și țeavă trasă la teren, cât și curent... Cu cablurile rulotelor.
Este și o gârlă la doi pași, în josul terenului, cândva apă curgătoare, în albia fostului râu Jirinca... Zic bătrânii că se umfla rău în vremurile de demult, însă eu de când am devenit proprietar, de circa 4 ani, n-am văzut vreo mare acumulare. Ar fi fost un loc bun de pescuit... Dar vara seacă, din pricina schimbărilor climatice care-și își spun cuvântul.
Însă, dacă rulotiștii sunt pescari înrăiți, să știți că veștile sunt îmbucurătoare ! Fiindcă chiar înainte de-a părasi asfaltul de pe DJ 282 pentru a vira spre Iepureni, pe mâna dreaptă cum veniți dinspre Iași veți vedea două lacuri deschise pescuitului sportiv. Locul de pescuit se numește "Paradisul Verde" și chiar în acest moment sunt lucrări ample, de modernizare.
În comunism, aceste acumulări de apă serveau eminamente ca sursă de irigare pentru terenurile din zonă, recunoscute ca fiind bune pentru legumicultură și exploatate ca atare.
Mai încolo, după satul Movileni (la circa 7-8 km) întâlnim iarăși , lângă stradă, o întindere mare de apă unde se practică, de asemenea, pescuitul sportiv. Acces cu mașina până la mal.
Dar "cireașa de pe tort" o reprezintă, chiar în Movileni, Complexul "Delta Moldovei" ( www.complexdeltamoldovei.ro ) unde, pe lângă pescuit sportiv, recreere, tenis, plimbări cu barca ori caiacul, vă puteți bucura de cele mai bune și proaspete produse din pește, din producție proprie - dat fiind faptul că acest complex este înființat pe bazinele de piscicultură de la Larga Jijia, cea mai mare întindere piscicolă a Moldovei. Un borș autentic de pește, cum este cel de la "Delta Moldovei", n-ai cum să-l găsești ușor; cel puțin în Iași... Și multe, multe, alte bunătăți!
Încă din secolul XIV aici se pescuia și funcționau inclusiv mori de apă, pe cele câteva iazuri naturale. Dar, după a doua jumătate a secolului al XIX-lea, iazurile și-au pierdut importanța lor, fiind lăsate de izbeliște.
Ulterior, comuniștii au reproiectat amplasamentul încât astăzi avem, la o aruncătură de băț de satul Iepureni, un areal natural protejat de 1200 de hectare, cu 200 de specii de păsări, dintre care 34 fiind protejate la nivel european.
Egrete, cormorani (dușmanii ministrului Daia), berze albe și negre, sticleți și pitulici fac ca acest loc să fie unul, cu adevărat, magnific.
Fiind un împătimit al istoriei, pot doar să vă spun că la Iași aveți o mulțime de locuri de vizitat ! Fostă capitală de Principat, acest oraș a scăpat oarecum de buldozere comunismului (mai ales după cutremurul din '77), încât comisiile formate atunci și conduse de oameni cu un soi de patriotism local au ales două clădiri de demolat, iar patru nu... Practic, au restrâns la maximum lista demolărilor, contrar indicațiilor venite de la București.
Astfel, astăzi avem un patrimoniu arhitectornic impresionant, la fiecare sută de metri având și câte o poveste ancorată, vizual, de o clădire ori de vreun reper.
Odată lăsată rulota "In Campagna" - căci așa am numit locul nostru (îl puteți vedea, deja, în Google Maps și Waze; inclusiv date de contact), când veți călători spre Iași, cu ghid sau fără, veți pătrunde brusc în frumosul său, caci primul contact îl veți avea cu Copoul. Ori, cine n-a auzit de dealul Copoului, cu grădinile sale imense și "primblările" sale romantice, la ceas de seară ?
Ideal ar fi de parcat mașinile pe vreuna dintre străduțele selecte din zonă ( avem expertiză și în acest sens) și de coborât spre Fundație, "la picior".
Casa lui George Enescu și apoi a lui Sadoveanu (astăzi muzeu) , Universitatea de Științe ale Vieții "Ion Ionescu de la Brad" , Rondul Copou, frumoasa bisericuța ctitorită de Nicolae Iorga, Parcul Expoziției ce ascunde, în spatele său, Grădina Botanică, restaurantul "Vânătorul", Garnizoana, apoi Parcul Copou - a cărui istorie izvorăște dintr-o revoltă ce vă voi povesti-o, poate, la o ulcică de vin fiert, vin luat de la nea' Ilie Macovei - pe care oricât îl supără bătrânețile, el via tot și-o lucrează;
mai la vale, impozanta "Universitate Alexandru Ioan Cuza"- prima din țară, cu a sa Sală a Pașilor Pierduți, case în care pașoptiștii s-au înflăcărat de vântul înnoirii sociale, foste ambasade ale Marilor Puteri, Casa Universitarilor, Muzeul Armatei, Palate locuite vremelnic de regi și regine, boieri și boieroaice, casa generalului Henry Berthelot etc....toate acestea îți vor deschide calea spre vechea și lunga arteră a promenadei ieșene de altădat', cea care nu se termină deloc de vizitat, în doar câteva zile.
Căci ceea ce am înșiruit mai sus reprezintă doar 15-20% din potențialul turistic al orașului, pe care îl descopăr neîntrerupt de vreo 35 de ani, chiar ieșean fiind.
Pentru grup organizat pot oferi inclusiv servicii ca și ghid; fiindcă una este să călătorești și să admiri și altceva este să ai la dispoziție inclusiv povestea acelui loc ...
Evident, sunt și mijloacele de transport în comun, comode și utile - mai ales la reîntoarcerea către mașini.
Multe edificii, multe muzee, restaurante, terase, cafenele, istorii știute ori mai puțin știute... Shopping, cu cele două mari Mall-uri, unul chiar reușit dpdv arhitectonic, anume Palas Mall. Toate fac ca orașul Iași să fie, cu adevărat, o destinație deosebită.
Revenind "In Campagna", avem aici inclusiv un telescop cu care ne bucurăm de licăririle cerului senin, lucru aproape inexistent în marile urbe din cauza poluării.
Grătarul făcut în așa fel încât să protejăm pământul, nu dăunează. Muzica? în limita decenței.
În apropiere este "Stâna lui Daniel", de unde se pot cumpăra produse specifice.
Hai la Iași!
-
de Nicolae Anghel
Salut . Mă numesc Nicu și sunt nou pe acest forum și începător cu rulota. Cu familia mea locuim in Olanda și am o mașină cu numere de Olanda și o rulota tot cu numere de Olanda. Vara aceasta am dorii sa plecam in vacanta și o sa ajungem și prin Romania . Am însă o nelămurire .Aici asigurarea mașinii acoperă și rulota dar nu știu dacă în România este valabil. As fii foarte recunoscător dacă mă puteți ajuta cu problema asta
-
de Iulian Ene
Salutare!
Sunt un mare iubitor al plimbarilor in Romania, in special pe bicicleta. De data aceasta, am decis ca bicicletele sa le punem pe o rulota si sa plecam o saptamana prin frumoasa noastra tara.
Deocamdata, am inchiriat o rulota cu care, in premiera, voi pleca timp de o saptamana prin Romania, in zona muntilor Banatului, Retezat, Orastiei, Defileul Dunarii, mai exact traseul ar fi Bucuresti - Petrosani - Sarmizegetusa - Hateg - Muntele Mic - Poiana Marului - TransSemenic - Resita - Oravita - Moldova Noua - Drobeta-Turnu Severin - Ponoarele - Bucuresti.
Dupa aceasta experienta, ma gandesc si la varianta de a cumpara o autorulota.
Am citit cam ce trebuie stiut la prima experienta de genul acesta.
Ceea ce m-ar interesa acum ar fi daca pe traseul sus-mentionat, puteti sa imi recomandati locuri unde am putea campa peste noapte fara probleme. Si apropo de probleme, poti ramane cu autorulota peste noapte, in orice loc cu indicator de parcare, fara sa te trezesti cu vreo amenda? Multumesc frumos!
-
de Alin Opran
Am definitivat planurile de vacanta pe anul acesta, va fi o caltorie lunga din Irlanda pana in Romania (si retur) si va dura peste o luna.
Nu am un obiectiv anume de atins, tot traseul va fi la inspiratie si va curprinde traversarea catorva tari si zone pe care ni le dorin sa le (re) vedem. Vom traversa cu ferry in Tara Galilor si vom petrece ceva timp in Peak District, zona Rezervatie naturala. Posibil sa urcam in Scotia daca vremea va fi favorabila.
Va urma eterna traversare cu ferry Dover-Calais unde ne vom opri o zi la buna noastra prietena, Mrs. Marie care are o ferma si unde am fost asa de bine primiti anul trecut
Vom continua cu coasta de vest a Frantei indreptandu-ne catre Andorra si Barcelona. Vom continua cu Coasta de Azur cu oprire din nou in St. Tropez unde ne vom reintalni cu prietenul Daniel (roman) care este administratorul unui frumos camping. Va urma drumul catre Milano si trecerea catre Elvetia cu oprire initiala la lacul Como. De acolo va urma vizitarea Liechtenstein si traversarea Austriei prin Alpii austriei. Mai departe Ungaria si in final, Romania cu destinatia Bucuresti.
Cam asta e traseul propus, cca 5 mii km doar la dus:
Binenteles ca vor fi modificari de traseu functie de vreme si imprejurari sau datorita unor locuri pe care ni le propunem sa le vedem adhoc.
Momentan mai am de terminat niste maruntiruri la camper si sa fac una-doua iesiri de proba aici in Irlanda. Si binenteles sa-i fac o revizie completa de ulei, filtre, lichide
Va tin la curent
-
de Petre
Vând navigatii gps Garmin nuvi și drive Smart, modele noi sau second-hand, diagonala de la 4, 3 inch până la 6, 95 inch
Sunt disponibile modelul nuvi 250w , second-hand, complet cu încărcător auto și suport parbriz, cu card micro SD conținând harta Europei actualizată. Preț 150 lei
Modelul nuvi 760 cu bluetooth și la fel cu toate accesoriile și harta Europei , preț 200 lei
Modelul nuvi 2545 LMT cutia originala completa, cu toate accesoriile. Card micro SD conținând harta Europei actualizată , preț 300 lei
Modelul nuvi 2595 LMT cu bluetooth , cutia originala completa, card micro SD cu harta Europei la preț de 400 lei
Modelul nuvi 2589 LMT cu bluetooth și cutia cu toate accesoriile, harta Europei actualizată preț 400 lei
Mai sunt și modele 2599 LMT, și 2687 (6 inch) preturi 500lei, precum și modele drive Smart 61 lmt-d și drive Smart 65 Traffic , la preț de 750 lei, cutiile fulbox, noi, cu folia lipită pe display, funcții Smart in tandem cu smartphone-ul dv.
Pentru fiecare aparat , model in parte se găsesc review-uri pe YouTube, și tutoriale.
Preturi avantajoase, reduse față de preturile de vânzare chiar și la jumătate. Cei interesați pot lăsa mesaj și le trimit fotografii detaliate ale fiecărui aparat .
Mulțumesc.
-
-
Activi pe această pagină 0 membri
Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.