Nelu Predonu

Bicicleta vs trotineta electrica - autorulota

39 postări în acest subiect de discuţie despre Bicicleta vs trotineta electrica - autorulota

Bicicleta vs trotineta electrica - autorulota

NRLaurentiu
6 minute în urmă, Sionut a scris:

[...] bateria mea na costa cam 900 lei sa o schimb, cam o treime din costul inițial. Nu stiu Inca in china cât e.

Nu iti recomand bateriile din China, sunt multe clipuri video cu dezamagiri. E drept, doar pentru pachetele pentru Xiaomi m-am uitat, insa prin extrapolare nu cred sa ai noroc mai mult pentru alte modele.

  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Nelu Predonu
31 minute în urmă, Sionut a scris:

Nelu,   am  aproape 3000 km făcuți... Nu as fi facut atât daca nu ar fi fost ok. Autonomia ă scazut, daca anul  trecut făceam pe 30 km cu un "plin 😀" acum abia ma apropii de 25...

 

Daca tu dupa 3.000 de kilometri parcursi, ai inca autonomie 25 km, ce sa zic ? Este super ! :salutare!:Alte modele au aceasta autonomie de 25 km... noi fiind. 

 

@NRLaurentiu Am inteles punctul tau de vedere si sunt de acord cu el. Fiecare urmareste paramatrii care-l intereseaza. Pentru mine greutatea in stare pliata conteaza foarte mult.  Imi este foarte comod sa o plimb pliata in special in magazine. Iar E-Twow este cea mai usoara in raport cu restul performantelor oferite. 

 

Xiaomi Mijia 365 este de asemenea un concurent pentru E-Twow, la bani mai putini, insa cu performante ceva mai reduse.

  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

@Nelu Predonu, multumesc, ai dreptate - fiecare isi stabileste nevoile. Insa amandoi am uitat sa mentionam un aspect important de avut in vedere: latimea platformei (puntii). O punte lata permite deplasarea cu picioarele alaturate si nu unul in fata celuilalt. Este o pozitie atat confortabila, cat si care ofera siguranta.

 

Ca o ultima remarca a mea pentru cei care vor sa achizitioneze o trotineta electrica: in deplasarile combinate - o parte din traseu cu trotineta si o parte cu mijloacele de transport in comun - trotineta non-electrica este de departe cea mai comoda! Am o experienta de peste 5 ani cu trotineta non-electrica (am mers aproape zilnic cu ea la serviciu; o am de prin 2009). Insa eu transpir mult si de cativa ani am probleme cu genunchii si, din pacate, aceasta versiune de transport combinat nu mai este o optiune pentru mine... :(

  • Like 1
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Sionut

Eu, sa nu mai car încărcătorul, mi-am mai făcut unul . Transformatorul cumpărat din China, restul de cablu si mufa de aici.  Cum ai zis si tu Laurențiu, foarte rar am scos-o de la încărcat o dată ce am pus-o, poate si ăsta e un motiv pentru care încă mai am autonomie destul de buna.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Nelu Predonu

O varianta de trotineta electrica mai apropiata de performantele E-Twow, este... Trotineta Electrica DC-Kugoo 2019, care beneficiaza de un pret de achizitie mult mai mic:

https://www.cel.ro/trotinete-electrice/trotineta-electrica-dc-kugoo-roti-8-inch-autonomie-pana-la-30-km-viteza-maxima-30-km-h-cruise-control-motor-350w-aluminiu-negru-pMCQ1NzQsNg-l/

 

 

 

  • Like 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Nelu Predonu

Zilele trecute am ajuns la reprezentanta E-Twow din Bucuresti pentru a-mi lua ceva accesorii la trotineta.

La insistentele reprezentantului E-twow, am facut o proba cu ultimul model GT, lansat pe 15 septembrie 2019.

 

Cu ce vine in plus acest model GT :

- autonomie - pana la 50 Km;

- viteza maxima - 40 Km/h

- putere motor 700W in loc de 500w ;

- acumulator 48V Li-Ion tot cu celule Samsung;

- timp de incarcare mai mare... 4 - 4, 5 h;

- dimensiune a platformei mai mare cu 11 cm.

 

Ce am constatat la mersul cu modelul GT:

Accelerare exceptionala, dar periculoasa totodata pentru gustul meu. Aceasta poate fi si un avantaj, dar si un dezavantaj - nu poti merge cu ea la viteze mici, sub 7-8 km/h, mergi in socuri datorita sensibilitatii foarte mari a parghiei de acceleratie. La viteze mici este de preferat sa folosesti piciorul.

Deasemenea, marirea in lungime a platformei poate fi un avantaj (cazul celor care-si duc copilul la scoala cu trotineta - sunt destui, dar nu recomand asa ceva), dar poate fi si un dezavantaj datorita spatiului mai mare in lungime ocupat, 1060 mm in loc de 970 mm.

 

Sincer, parerea mea este ca nu se merita achizitia la 4.500 lei. Si nu spun asta datorita pretului ridicat, ci, datorita faptului ca este mult prea puternica pentru folosirea ei in conditii de securitate, in mediul urban.

Sunt sigur ca un tanar nu ar zice nu, dar, noi astia mai in varsta preferam viteza in vehicule cu un grad mai ridicat de securitate.

Daca o folosesti cu precadere intr-o zona colinara, atunci... "este ce trebuie". Urca fara probleme rampe de 25 de grade. Nu am experimentat urcarea unor asemenea rampe, nu am avut unde, insa daca le urca trotineta mea Booster, imi cam dau seama cum zburda in rampa acest model substantial mai puternic.

 

Am abordat cu reprezentantul E-Twow si subiectul clonelor de genul "DC-Kugoo 2019" (link pus de mine in ultima postare),  aflate in piata la preturi mult mai mici fata de E-Twow.

Binenteles, se stie la Craiova de existenta acestora, s-au deschis procese in instanta. Insa, ca orice clona, ei spun ca este departe de original ca executie si performante.

  • Like 4
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Bogdan  Stoica

Buna seara am si eu o intrebare cum este mai bine sa bagi la incarcat  trotineta  pentru a pastra mai mult acumulatorul

                              Multumesc pentru raspunsuri

 

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Radu Clapa

Am observat și eu o explozie recentă a acestor trotinete. Atât cele pe care le găsiți de închiriat prin marele orașe (m-am plimbat cu LIME în București - era un preț acceptabil. dar mi s-a părut mult prea scump VOI în Danemarca... și mai mult cu cât tarifele sunt diferite de la oraș la oraș), dar și cele private. Mulți și-au cumpărat personale poate și fiindcă e mult prea scump să închiriezi dacă vrei doar să te plimbi, dar și fiindcă sunt practice.:default_big_grin: 

 

Eram cât pe ce să îmi iau și eu una în mai, când eram în Israel, dar problema e că nu poți să o iei pe avion, căci bateria e prea mare...  Ăsta e singurul motiv pentru care încă nu am una. 

 

Dar trebuie să recunosc domnule @Nelu Predonu că din cele descrise, E-Twow sună foarte bine!

Încărcătorul e de 3 Amperi?  Mă gândeam la consumul pe care l-ar avea dacă o încarci în rulotă/autorulotă prin invertor (când ești off-grid și nu ai acces la rețea de 220V)

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

Buna dimineata,  @Radu Clapa!

 

Pentru incarcarea in off-camping de la bateria de acumulatori a rulotei, comanzi pe unul din site-urile chinezesti un convertor step-up de la 12 V la 42 V (voltajul in functie de cat necesita trotineta pentru incarcare). De asemenea, daca folosesti laptopul in concediu, iei si un convertor de la 12 V la 19 V. Evident curentul pe care-l au la iesire aceste convertoare sa fie peste ceea ce au nevoie echipamentele tale!

 

Un invertor este o risipa: se converteste curentul continuu de la 12 V la curent alternativ de 230 V, cu pierderi, in functie de randamentul echipamentului. Apoi alimentatorul trotinetei transforma curentul alternativ de la 230 V la curent continuu de 42 V, cu pierderi, in functie de randamentul sau. De asemenea, un invertor costa mai mult decat acel convertor 12 V - 42 V.

 

 

  • Like 4

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Sionut
în urmă cu 11 ore, Bogdan Stoica a scris:

Buna seara am si eu o intrebare cum este mai bine sa bagi la incarcat  trotineta  pentru a pastra mai mult acumulatorul

                              Multumesc pentru raspunsuri

 

 Salut, cand estimezi tu ca mai ai in jur de 20 %. Si o lasi la incarcat pana la capat, fara intreruperi. 

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Radu Clapa

Bună dimineața @NRLaurentiu!

 

 

în urmă cu 23 ore, NRLaurentiu a scris:

 

Un invertor este o risipa: se converteste curentul continuu de la 12 V la curent alternativ de 230 V, cu pierderi, in functie de randamentul echipamentului. Apoi alimentatorul trotinetei transforma curentul alternativ de la 230 V la curent continuu de 42 V, cu pierderi, in functie de randamentul sau.

 

 



Și eu m-am gândit că e stupid să fii nevoit să urci un 12v la 220V doar ca să-l cobori apoi la 19v ... ce risipă!
 

Citat:

De asemenea, daca folosesti laptopul in concediu, iei si un convertor de la 12 V la 19 V.

 

Fiindcă am ajuns la subiectul ăsta... Deși sună foarte bine (până nu demult și eu am gândit la fel), se pare că nu e întotdeauna posibil.

Cum ziceai și tu: 

 

Citat:

Evident curentul pe care-l au la iesire aceste convertoare sa fie peste ceea ce au nevoie echipamentele tale!

 

Caz concret, eu unul nu reușesc să găsesc un încărcător care să fie compatibil cu cel pe care îl am momentan pentru laptopul de la muncă. De fiecare dată când caut, nu găsesc decât mini invertoare (să le spun așa), legate la priza de brichetă și care scot 110v sau 220V - adică să-ți bagi tu ce încărcător ai deja. Am discutat chiar și cu un producător de încărcătoare auto pentru laptopuri și au spus că nu fac așa ceva.  Dar am găsit soluția... (scria cineva pe net undeva): să încarc laptop prin invertor doar când mașina e în mers.

 

Cu un încărcător mai slab e foarte probabil să nu reușești să-ți încarci dispozitivul. Ca să nu mai menționez că e foarte posibil să nu-l poată măcar ține deschis. Am încercat eu cu fostul meu laptop, un Lenovo. A crăpat încărcătorul original și am găsit la urgență altul (de la un alt lenovo), dar mai slab... Sărăcuțul abia reușea să încarce ceva dar doar cu laptopul închis. A fost ok pentru scurt timp cât a durat livrarea unui încărcător nou.

 

 

Revenind la trotinetă, dacă are nevoie și ea de un curent mare și nu găsești un step-up converter de la 12v la 42v (atât zici că are nevoie?) care să furnizeze același curent,   nu e mai sănătos oare să o încarci cu încărcătorul ei original? Zic și eu...

 

Citat:

De asemenea, un invertor costa mai mult decat acel convertor 12 V - 42 V.


La preț ... e puțin „cu cântec”....

Zic asta fiindcă, dacă deja ai autovehiculul/autocamperul echipat cu invertor (sau deja ai calculat în buget că vrei invertor), atunci nu e oare mai scump să cumperi tot felul de alte convertoare dedicate pentru fiecare dispozitiv în parte? Mai ales când deja ai încărcătoarele de 220V care au venit din fabrică cu fiecare produs și în plus mai ai și certitudinea că dispozitivul ți se alimentează și se încarcă așa cum a fost proiectat.

Cred că la urma urmei e la latitudinea utilizatorului să decidă dacă e mai rentabil să piardă energie în invertor sau să dea banii pe alte convertoare dedicate fiecărui produs.

 

 

Desigur, dacă stai în camping sau oriunde ai acces la rețeaua de 220V, nu mai contează!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

@Radu Clapa, eu am convertorul pentru laptop de la 12 V la 19 V, varianta chinezeasca si incarca cu brio si succes. De asemenea, m--am ferit de adaptoare si alte improvizatii si am luat fir cu mufa dedicata laptopului meu si asta a fost. In total vreo 10 $ afacerea convertor si fir. Exista in comertul romanesc si alimentatoare universale pentru laptop de la 12 V la cat ai nevoie, inclusiv cu mufe adaptoare pentru diferite marci de laptopuri. Insa costa mai mult de 10 $... Colegii de pe forum care au asa ceva, sunt multumiti. In ceea ce priveste amperajul, eu am luat ceva mai mare decat incarcatorul original. Daca ai sa cauti printre postarile mele mai vechi ai sa gasesti si topicul unde prezint jucariile astea. De asemenea, daca ai sa mai cauti ai sa mai gasesti un topic unde s-a discutat destul de mult vizavi de alternative.

 

Varianta in care deja este dotata rulota/autorulota cu invertor, nu am luat-o in calcul. In acest caz, folosesti incarcatorul trotinetei original de la 230 V. Insa vei avea pierderi. Am precizat ca nu stiu exact la cat trebuie alimentata o trotineta, unele au voltaj la 36 V, altele la 42 V, poate si alte valori, asa ca depinde de ce are fiecare in dotare.

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Radu Clapa
3 minute în urmă, NRLaurentiu a scris:

Daca ai sa cauti printre postarile mele mai vechi ai sa gasesti si topicul unde prezint jucariile astea. De asemenea, daca ai sa mai cauti ai sa mai gasesti un topic unde s-a discutat destul de mult vizavi de alternative.

Mulțumesc pentru link! Util!

Trebuie să recunosc, nu am căutat (încă) nimic pe forum vis-a-vis de tema asta. Doar am văzut topicul de trotinete și eram curios cum ar fi încărcarea ei când ești off-grid.

Mulțumesc!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mihai-Arad
La 13.9.2019 la 16:56, Nelu Predonu a scris:

 

Nu am intalnit restrictii privind circulatia trotinetelor electrice prin Olanda, Austria, Germania, Italia, Belgia, Elvetia, Spania. In Marea Britanie si Irlanda se pare ca sunt interzise, dar si acolo sunt presiuni mari de ridicare a acestei restrictii.

Exista insa, functie de tara, oras, regiune, etc. impuneri in ceea ce priveste viteza maxima de deplasare,  obligativitatea castii de protectie, varsta minima, consum alcool, etc. 

In momentul de fata, datorita cresterii spectaculoase a numarului acestor trotinete electrice, autoritatile din intreaga lume au fost luate prin surprindere (lipsa legislatie specifica trotinetelor electrice).

 

 

Iata, a aparut si la noi primele masuri ....

Amenzile prevăzute în proiect nu sunt deloc mici: între 6 și 8 puncte de amendă. În prezent, valoarea unui punct de amendă este de 145 de lei."

  • Like 3

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.